Dystorsje ciemniejszej eLi ladnie likwiduje LR3.3, wiec nie widze problemu, nalezy pamietac, ze krotsza z nich konczy sie na 70mm i jesli to komus przeszkadza, to nie widze innego wyboru jak 24-105 - imo bardzo przyzwoite szklo
Dystorsje ciemniejszej eLi ladnie likwiduje LR3.3, wiec nie widze problemu, nalezy pamietac, ze krotsza z nich konczy sie na 70mm i jesli to komus przeszkadza, to nie widze innego wyboru jak 24-105 - imo bardzo przyzwoite szklo
Ja 24-105 nie polecam. Użytkowałem w pewnej firmie do focenia na weselach. Minusem tego szkła jest to że ciemny i często się psują w ciągu dwóch lat wysiadły 2 sztuki z 4 z czego poleciała przesłona. Nie miałem za to okazji testować 24-70 ale podobno chwalony jest.
Coś mi się wydaje, że w najbliższym roku nastąpi wielka ofensywa Canon. Będzie to kompleksowe wprowadzenie na rynek nowego Ds i nowego 24-70, który będzie jak sądzę jego podstawowym szkłem. Będzie też nowa 50/1,4 i 28/1,8 bo oba te obiektywy są produkowane od kilkunastu, kilkudziesięciu lat i wymagają liftingu. Jak by wyglądał nowy Ds lub 5mk3 z takim starociami? Dlatego chyba warto poczekać i nie kupować 24-70, bo patrząc na jego osiągi optyczne, to nie zachwyca.
w zasadzie można go nie odpinać i focić nim wszystko ...
nawet małą GO da się wyczarować 105 f/4 - nawet jak się nie chce przekładać szkieł ... - to szkiełko wręcz rozleniwia ... i jest niesamowicie ostre i daje ładne kolory
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Nie dawno stałem przed podobnym wyborem, kompletując szkła do 5D, sporo naczytałem się i na Twoim miejscu jeśli miałbym kupować "w ciemno" bez możliwości podpięcia szkła i sprawdzenia z body to kupiłbym 24-105/4L IS ze względu na to, że wydaje mi się to szkło (z tego co się naczytałem na tym forum) bardziej pewnym. Nie ma aż tak sporego rozrzutu jakościowego jak to bywa w przypadku 24-70/2.8L i co jest chyba faktem, Ci co mają fajną i ostrą sztukę będą ją chwalić, Ci co się na tej eLce przejechali będą ją krytykować.
Jednym z przykładów jest post kolegi zamieszczony kilka stron wcześniej.
Ja z tego powodu wybrałem 24-105/4L i jestem zadowolony z wyboru, szkło ostre od pełnej dziury, fajne kolorki, stabilizacja daje radę i zakres bardzo uniwersalny. Wybór należy oczywiście do Ciebie, powodzenia i udanej sztuki![]()
btw. całkowicie zgadzam się z kolegą, którego cytuję poniżej:
Zacznę od tyłu: zawodowca - podróżnika - nie wiem. Zawodowca fotografa - na pewno. Wyobraź sobie że dla zawodowego fotografa jakość i niezawodność jest nadrzędnym priorytetem - a nie waga czy cena.
Jakość - nie j a k o ś czy "coś z niczego".
Co do wyborów - sam napisałeś co miałeś, co masz....
A jesli chodzi o to że Canon znosi "humory" klientów - no wyobraź sobie np że jest to element polityki firmy pod hasłem: klient ma zawsze rację - a już na pewno ten kupujący najdroższy sprzęt.
Dalej będziesz sie upierał że "oni" w tym Canonie to nic nie robią tylko kasę chcą za nic? Ze robią najdroższe szkła dla idiotów z których tylko "coponiektórzy bystrzejsi" są w stanie wykryć "ot tak" ich ewidentne niedoróby?
Cos bardzo spiskowa teoria.Nadal lecą mi łzy rozbawienia.
A ja miałem 24-70 jakieś 4 lata i w tym (mijającym) roku zamieniłem na 24-105. Nie dlatego że był zły, nieostry czy coś - byłem ogólnie zadowolony, po prostu 24-105 bardziej pasuje do zdjęć które robię... i akurat trafił się ktoś z tendencją dokładnie w odwrotną stronę![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---