Strona 62 z 73 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Rozczulają mnie do łez twierdzenia o selekcjonowanych "eLkach".
    Nie przyjmuję do wiadomości że kontrolę jakości światowego producenta jakim jest Canon - w segmencie produktów "profi" - moża weryfikować w sklepie.
    Wchodzi facet do sklepu i od ręki wyłapuje błędy w serii "eLek"...albo robi TESTY przy których mozliwości Canona to jak łupanie kamieni.
    To w temacie obaw co do jakości szkła.
    Rozważane tu szkła sa tylko z pozoru podobne.
    24-70 to następca ( nie jakieś archiwum) 28-70 z szeregu najwyższej klasy zoomów: 16-35; 24-70; 70-200.
    Profesjonalne szkło najwyższej klasy: mechanicznie; optycznie przewyższające wszystko inne. I ma znacznie szybszy i precyzyjniejszy AF niż u przeciwnika.
    24-105 to "spacerzoom" dla bardziej wymagających amatorów.Nie porównywalne szkło.
    Wg mnie - 24-70 jest systemową kontynuacją tego co masz - 70-200.
    Jak dodasz do tego że najwyższej klasy szkła rzadko sie zmienia i to że na sprzedażach z reguły jest się "w plecy" - znasz moje zdanie.
    Perspektywicznie - sięgaj na najwyższą półkę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wybór zależy od przyszlego zastosowanie. Jezeli preferujesz uniwersalne rozwiazanie, czyli zomm do wszystkiego wtedy 24-105, jezeli nie jest Ci straszny ciezar i liczy sie jakosc zdjec to jednak 24-70. Ponadto, 24-70 byłby kontynuacja 70-200.
    Był Nikon, jest Canon 5d + 35 2.0 + 85 1.8

www.maxmodels.pl/zinek2005.html

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Rozczulają mnie do łez twierdzenia o selekcjonowanych "eLkach".
    Nie przyjmuję do wiadomości że kontrolę jakości światowego producenta jakim jest Canon - w segmencie produktów "profi" - moża weryfikować w sklepie..
    Jestem szczęsliwym posiadaczem 24-70L. Jest to mój chyba 6-ty egzemplarz. Poprzednie nie nadawały sie do niczego. Dawały takie mydło i CA, że nie trzeba było sprzętu z działu kontroli jakości firmy C żeby to zauważyć. Niejednokrotnie wysyłałem sprzęt Canonan do kalibracji do serwisu w UK i wracał w 90% przypadków poprawiony. Jako że nie zapłaciłem za to ani centa, to rozumiem, że firma Canon uznała że popełniła fuck-up jakosciowy. Na szczęści firma C przyjmuje do wiadomości, że mozna ich kontrole jakości weryfikowac w sklepie..

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    24-105 to "spacerzoom" dla bardziej wymagających amatorów....
    A to ciekawe twierdzenie. A cos bliżej na ten temat. Do niedawna używałem zarówno 24-70 jak i 24-105 i jestem ciekaw dlaczego te dwa szkła znalazły sie wg. Ciebie w dwóch róznych segmentach? Bo jedno jest f4 a drugie 2.8? Czyli zestaw zawodowca-podróznika to 1ds mk3 + 16-35, 24-70 i 70-200/2.8 IS
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Jestem szczęsliwym posiadaczem 24-70L. Jest to mój chyba 6-ty egzemplarz. Poprzednie nie nadawały sie do niczego. Dawały takie mydło i CA, że nie trzeba było sprzętu z działu kontroli jakości firmy C żeby to zauważyć. Niejednokrotnie wysyłałem sprzęt Canonan do kalibracji do serwisu w UK i wracał w 90% przypadków poprawiony. Jako że nie zapłaciłem za to ani centa, to rozumiem, że firma Canon uznała że popełniła fuck-up jakosciowy./.../Do niedawna używałem zarówno 24-70 jak i 24-105
    Czy 24-105L też "nie nadawał się do niczego" czy po prostu wyselekcjonowany 24-70L z nim wygrał pod jakimiś względami?
    Zastanawiam się nad jednym z nich-poradziłbyś mi coś?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czy 24-105L te? "nie nadawa? si? do niczego" czy po prostu wyselekcjonowany 24-70L z nim wygra? pod jakimi? wzgl?dami?
    Zastanawiam si? nad jednym z nich-poradzi?by? mi co??
    Nie, nic z tych rzeczy. Kupilem Leica M9 i to jest mój lekki zestaw podrozny,
    wiec 24-105 przestal by? mi potrzebny. 24-70 kupilem w sklepie wybierajac z 2 egz. Jeden odpadl z powodu
    znacznego BF a drugi trafial bez koniecznosci regulacji. Ot i cala historia. Odpowiadajac na Twoje pytanie
    - na lekko do podrozy, streetphoto, bralbym 24-105, Do indooru, imprez, sportu 24-70. Gdybym mial kase tylko na jedno szklo to kupilbym 24-105.
    Cokolwiek wybierzesz bedziesz zadowolony z rezultatow.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    ..................
    wiec 24-105 przestal by? mi potrzebny. 24-70 kupilem w sklepie wybierajac z 2 egz. Jeden odpadl z powodu
    znacznego BF a drugi trafial bez koniecznosci regulacji. Ot i cala historia. ..................
    Czytając niektóre komentarze czytelników na http://www.optyczne.pl/84.12-Test_ob...%2877%29_.html nasuwa się skojarzenie, że w każdym modelu można trafić na bubel, jak i na bardzo dobry egzemplarz. Podobnie jest też w przypadku np Canona 17-55 2,8: jednym w środku latają paprochy jak latawce na wietrze a u innych nie ma nic. Ot i cała historia. A tak a propos to z dwóch omawianych w wątku wybrałbym ten trzeci wymieniony przeze mnie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    w każdym modelu można trafić na bubel, jak i na bardzo dobry egzemplarz. Podobnie jest też w przypadku np Canona 17-55 2,8: jednym w środku latają paprochy jak latawce na wietrze a u innych nie ma nic. Ot i cała historia. A tak a propos to z dwóch omawianych w wątku wybrałbym ten trzeci wymieniony przeze mnie.
    Ty wybrałbyś 17-55, ale Arkan jak wynika z jego stopki, nie miałby go do czego podpiąć :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Ty wybrałbyś 17-55, ale Arkan jak wynika z jego stopki, nie miałby go do czego podpiąć :-)
    Oczywiście mówię o swoim wyborze - wybór w przypadku Arkana rzeczywiście chyba będzie inny
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytując Arkana miałem na myśli, że każdy obiektyw przy odrobinie pecha w wyborze może być awaryjny. A później już napisałem co ja bym wybrał - odnosząc się do tytułu wątku
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 30-12-2010 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

24-70 jest moim ulubionym szkłem na FF. 24-105 przydałoby się czasami do studia, gdzie nie potrzeba tak jasnego szkła, a dość duży zakres ogniskowych ułatwia życie.
    Wszędzie poza studiem zdecydowanie 24-70.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Miałem obydwa szkła przez ok rok. Za 24-70 przemawia jedynie światło 2,8 i nic poza tym. Jakościowo pod względem optycznym i mechanicznym szkła są identyczne - równie perfekcyjne. Ze względu na wagę i mniejszą uniwersalność (robię zdjęcia tylko dla siebie) pozbyłem się 24-70 a zostawiłem 24-105. Za takim rozwiązaniem, jak napisałem wcześniej, przemawia waga obiektywu, zakres ogniskowych i stabilizacja.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 62 z 73 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów