Strona 51 z 73 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta

No jest ładnie, nie powiem. Ale to szkło jest ogromne, nie przypuszczałem że będzie aż tak nieporęczne, na 24mm jest długości 70-200 f/4, przy czym dwa razy szersze i 200g cięższe. Kobyłka, jako all-around się jednak tak sprawdza jako tako Ale, na wszystko można narzekać, a nie o to chodzi w tym wszystkim.
    Podchodziłem raz do 24-70, pożyczyłem od znajomego na kilka dni. I to właśnie ogólne wrażnie - wielkie, ciężkie bydle. Z 5D wydawał sie nieporęczny, pewnie dopiero z przypiętym gripem by pasował. Pewnie znacznie lepiej komponuje się toto z canonowymi jedynkami. Mimo że narzekam często na gabaryty 70-200 f4L IS wydaje mi się wyraźnie poręczniejszy i zestaw z tym odczuwalnie lżejszy. Fakt że dłuższy, ale węższy i można przenosić za obiektyw. Na dodatek 27-70 się wysuwa (wiem, wszystkie takie się wysuwają), ale wolałbym jednak taką obudowę jak w 70-200 gdzie obiektyw nie zmienia długości.

Przez te gabaryty nie mogę się na niego zdecydować.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdansw Zobacz posta
    .................................................. ..

Oczywiście podczas testu używałem tych samych przysłon i czasów.
    Oprócz tego, co napisał oskarkowy, to pojawia się jeszcze kilka spraw, np:
    - miałeś ustawione takie samo ISO oraz inne ficzery w puszce, typu odszumianie itd.?
    - czy miałeś identyczne warunki oświetleniowe (uwzględniając taki sam kąt padania)?
    - we wszystkich przypadkach nie używałeś filtrów UV lub protect, albo używałeś IDENTYCZNYCH?
    - we wszystkich przypadkach miałeś założoną osłonę p-słoneczną?

To tylko kilka wątpliwości... więc, że zacytuję: "to nie takie proste"

pozdrawiam

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

No i przydałoby się fotki pokazać jak to wygląda. Może byłoby łatwiej to ocenić.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Domyślnie

Przy pierwszym moim poście nie chciałem się rozpisywać, bo nie wiedziałem czy w ogóle ktoś zdecyduje się podjąć temat.
    Teraz kilka dodatkowych informacji. Test wykonywałem w nocy ze statywu przy świetle zastanym aby uniknąć zmiany naświetlenia. Podczas testu nie dokonywałem żadnych zmian w ustawieniach WB, ISO, ekspozycji, nie używałem również żadnych filtr i osłon przeciwsłonecznych . Do testów celowo wybrałem 24-70, 85 i mój feralny 24-105 bo test przeprowadziłem na ogniskowej 70 w przypadku zumów i z oczywistych względów na 85.
    Zdjęcia przeglądałem bez jakiejkolwiek obróbki , jednak dominanta pomarańczu jest niemalże namacalna
    "ARN" i "oskarkowy" dziękuję za podjecie tematu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tak to wygląda :
    Ostatnio edytowane przez bogdansw ; 19-04-2010 o 18:35 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Podchodziłem raz do 24-70, pożyczyłem od znajomego na kilka dni. I to właśnie ogólne wrażnie - wielkie, ciężkie bydle. Z 5D wydawał sie nieporęczny, pewnie dopiero z przypiętym gripem by pasował. Pewnie znacznie lepiej komponuje się toto z canonowymi jedynkami. Mimo że narzekam często na gabaryty 70-200 f4L IS wydaje mi się wyraźnie poręczniejszy i zestaw z tym odczuwalnie lżejszy. Fakt że dłuższy, ale węższy i można przenosić za obiektyw. Na dodatek 27-70 się wysuwa (wiem, wszystkie takie się wysuwają), ale wolałbym jednak taką obudowę jak w 70-200 gdzie obiektyw nie zmienia długości.

Przez te gabaryty nie mogę się na niego zdecydować.
    A właśnie moim zdaniem do piątki dużo bardziej toto pasuje. Razem ze 2kg, o wiele milsze do przełknięcia, niż 2,5 z jedynką
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

@bogdansw, wrzuć miniaturki i linki do dużych zdjeć, albo same linki...

Domyślnie

Pasowałoby Admina aby z mojego poprzedniego posta te foty usunął.
    poniżej linki do fotek z testu
    1.
    http://yfrog.com/1gimg5226xj
    2.
    http://yfrog.com/jbimg5225hj

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Przeczytalem chyba juz wszystkie watki porownujace 24-70 i 24-105. Boje sie kupic 24-70, bo sa rozne sztuki. Szklo potrzebne na slubi wesele i tylko z lampa. Bez lampy mam stalke 28/1.8. Czy biorac 24-105 i majac zawsze lampe na puszce bedzie to dobry wybor na w/w okazje? Roznica w swietle jest niewielka (2.8vs4) a cena, waga i zakres lepszy. Na slubie i tak wszyscy siedza a lampa zwyczajnie blysnie mocniej niz w przypadku swatla 2.8.
    Doradzcie cos..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Różnica jest dokładnie 1EV. Czy to wiele? W kościele każda ilość światła jest ważna.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Wg. mnie różnica pomiędzy 2.8 a 4 to przepaść, kiedyś stałem przed podobnym dylematem zdecydowałem się na 24-70 zrobiłem nim kilkanaście ślubów i wesel i nie żałuję wyboru, niby szerszy zakres w 24-105 ale moim zdaniem 24-70 rekompensuje to światłem z nawiązką. W Kościele wychodzę z założenia żeby błyskać jak najmniej co z 24-105 byłoby w wielu przypadkach awykonalne.

Strona 51 z 73 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów