a który lepszy 28-105 czy 28-135 ?
a który lepszy 28-105 czy 28-135 ?
Przyjrzałem się i jak na moje oko różnice są i to dość spore na korzyść obrazka z tego linku http://picasaweb.google.at/fotografi...12240329248914.
Nie wiem, czy warte tych 4000 PLN różnicy. W takich warunkach oświetleniowych pewnie nie warte. Chętnie zobaczyłbym ten test robiony o zmierzchu.
Ogólnie rzecz biorąc, w tych warunkach oświetleniowych, da się zrobić zdjęcie, ze "różnicy nie widać" nawet lepszym kompaktem.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Czy ktoś może potwierdzić taką oto przypadłość 24-105L?
klik.
Słyszałem coś o tym. Mam 24-70, czyli nieco cięższego bydlaka. Nie ma problemów z takim czymś. To musiał być albo wadliwy, albo koszmarnie zajechany egzemplarz. Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No jest ładnie, nie powiem. Ale to szkło jest ogromne, nie przypuszczałem że będzie aż tak nieporęczne, na 24mm jest długości 70-200 f/4, przy czym dwa razy szersze i 200g cięższe. Kobyłka, jako all-around się jednak tak sprawdza jako takoAle, na wszystko można narzekać, a nie o to chodzi w tym wszystkim.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 05-04-2010 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
W moim 24-105 nie ma czegoś takiego. Musi mieć ten egzemplarz zjechaną mechanike ze się tak wysuwa.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Mój ma dwa lata i ttrzeba by mu ostro ręką pomóc żeby takie coś zrobił.
Bardzo dużo zostało tu napisane na temat 24-105 jego zalet i wad, pozwolicie że zadam jedno pytanie na temat uzyskiwanej barwy przez ten obiektyw.
Od niedawna po zmianie systemu z Pentaxa na Canona jestem użytkownikiem 50D i miedzy innymi 24-105.
Mam jednak jeden dylemat. W moim odczuciu zestaw ten (50D+24-105) podkoloryzuje mi kadry dodając pomarańcz i żółtego. Moje przypuszczenie do tendencji podkoloryzowania potwierdziłem na szybkim teście porównawczym w którym użyłem 24-70 oraz stałkę 85.
W obydwu przypadkach (50D + 24-70) oraz (50D+85) odwzorowanie kolorów było bardzo podobne natomiast zdjęcia z zestawu (50D+24-105) były jak już wspomniałem znacznie, znacznie zakolorowane pomarańczowym i żółtym.
Mam pytanie: czy to tylko przypadłość mojego egzemplarza 24-105 czy po prostu ten typ tak ma.
Oczywiście podczas testu używałem tych samych przysłon i czasów.
Słuchaj, to nie takie proste. Najczęściej posługujemy się tutaj odnośnikiem do kontrastu obiektywu. Na kolorystykę wpływa jeszcze choćby sposób ustawienia WB, późniejsza obróbka w programie oraz profil monitora i środowisko zewnętrzne, w którym to oglądasz. I jak to porównywać? Z góry zakładasz też, że kolory, które dostałeś ze stałki są wzorcowymi i z nimi porównujesz.
Jarek