Strona 4 z 73 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axor Zobacz posta
    na szybko zrobiłem test FF/BF
    Nie zapomnij jeszcze pokazac cropow z centrum i brzegow kadru, przy oswietleniu sztucznym jak i naturalnym.
    Potem jeszcze test winietowania, dystorsji i rozdzielczosci.
    A jak sie za te pare miesiecy juz uporasz z testami to nie zapomnij wyjsc z domu jakichs fotek zrobic...

(a taka ladna jesien za oknem )

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    skoro nie wiesz jaka roznica jest miedzy 24-105 a 24-70 to poco ci takie szklo ?
    maja jedna dla ciebie zasadnicza roznice (bo druga roznica cie nie interesuje bo masz tele) a mianowicie swiatlo , ale tego jabys nie zauwazyl ? wiec sie zastanawiam na co i taka eLka ?
    Niedźwiedź, te szkła różni przede wszystkim ostrość, koszmarne winietowanie przy IS-ie na ff (nawet przy 50mm), i większe flarowanie przy ISie z ostrym światłem w kadrze (piszę o tych poprawionych wersjach, choć mam też zdjecia z walniętego ISa, można spaść z krzesła). Sama większa dziura to naprawdę niewielka różnica. Szczególnie, że przy ff na f/2.8 rysujesz bardzo sporadycznie.
    Jarek

Coś już napisał Awatar axor
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A jak sie za te pare miesiecy juz uporasz z testami to nie zapomnij wyjsc z domu jakichs fotek zrobic...

(a taka ladna jesien za oknem )
    Naturalnie zrobię i wrzucę na forum
    Na szybkie testy miałem tylko dzisiejszą noc, kolega, który przywiózł obiektyw wraca do Niemiec i gdyby okazało się że obiektyw ma FF lub BF dałbym go do wymiany w sklepie, a nie do "Adama Słodowego" na Żytnią ;-)

... ładna jesień chyba waśnie się skończyła w Kaliszu, bo za oknem ... pada deszcz ;-(
    Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam !!!

Używałem obu szkieł. Wniosek mam jeden. Jakość 24-70 i wątpliwa dla mnie użyteczność 24-105. Fotografowałem głównie krajobraz, architekturę i przyrodę, 70% - 350D, 30% - 30D. Wszystkim niezdecydowanym polecam
    EF 24-70 F2,8 - warto dołożyć trochę złotówek. Jak nie to szkło Tokiny itp,
    oczywiście F 2,8. Bez IS można się obyć, bez ostrości, kontrastu, nasycenia barw NIE.

Obecnie 30D/24-70/70-200 F4/Tokina 19-35/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    Witam !!!

Bez IS można się obyć, bez ostrości, kontrastu, nasycenia barw NIE.

Obecnie 30D/24-70/70-200 F4/Tokina 19-35/
    uzywalem 24-70 i mam aktualnie 24-105 i nie widze znaczacych roznic w ostrosci kontrascie i nasyceniu barw wiec argumenty conajmniej dziwne (co innego winietowanie na FF i swiatlo na cropie)

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

30D więc winetowania brak, sam napisałeś o przewadze światła w 24-70 odpowiem "poetycko" fotografowanie to malowanie światłem - więc jak jest gorsze lub jest go mniej to zgadnij jaki wniosek ??? Nie chciałem powtarzać argumentów negatywnych zawartych w wcześniejszych postach - po prostu
    je potwierdzam. Moja ocena jest oczywiście subiektywna, ale fotagrafuję ponad 20-lat, używałem wielu szkieł, dysponuję pewną wiedzą w tej materi. Jeszcze pytanie
    co znaczy ZNACZNYCH różnic, więc jednak potwierdzasz że są? czyli wakazujesz na lepsze szkło? Uściślam swoje zdanie ... bez IS można się obyć,
    a co do ostrości i kontrastu 24-70 oferuje większe możliwości niż przeciętna
    L-ka, ale jednak L-ka 24-105.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Przeczytajcie
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=MTF

i zobaczcie sami
    Na górze 24-105L na dole 24-70L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    zobaczcie sami
    Na górze 24-105L na dole 24-70L
    No tak, ale co z tego wynika? Jest wiele obiektywów, które mają MTF lepszy od 24-70, ale to ten właśnie ludzie każą włożyć sobie do trumny .

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no i pytanko, który lepszy do koscioła (ślub) i na imprezke weselną..??

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    no i pytanko, który lepszy do koscioła (ślub) i na imprezke weselną..??
    24-105L nie miałem, ale 24-70L świetnie daje sobie radę w tych zastosowaniach - jestem z niego bardzo zadowolony

Strona 4 z 73 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów