Richie, w czym Twoim zdaniem 40-tka jest lepsza od 50-tki ?
Proszę, nie przesadzajcie.
Ja doskonale zdaję sobie sprawę z różnic pomiędzy FF a cropem. Wiem, że FF daje piękniejsze zdjęcia i nie muszę chyba tu pisać dlaczego.
Ale cropem też można robić zdjęcia. Nie zabierajcie mi radości z fotografowania :-D.
FF kupię sobie trochę później. Kropka.
Dlatego wspomniałem Dadze o zmianie puszki. Nie wiem ile można dostać dzisiaj za 50d, ale ja goniłbym cropa w szczere pole. Sam nie chwycę już raczej za cropa, chyba, że backup, ale to, jak mówię raczej coś z jedynek i ich 1,3.
Merde, po co to napisałeś, zaraz znowu sie zacznie :-D,
ale ja już kolejnej dyskusji nie podejmę![]()
Pewnie, że to twoja decyzja. Przeszliśmy jednak tę drogę i radzimy na podstawie własnych doświadczeń. Szkła średnie na cropie zyskują na pełnej klacie. Często pochopnie pozbywa się dobrych szkieł, bo na cropie są średnie, wąskie, za długie, czy takie sobie. A taka 50/1,4, 17-40 czy kilka innych zapiętych pod 5d choćby to zupełnie inna bajka. Warto o tym pomysleć Daga dzisiaj, gdy ceny szkieł szaleją, a okazje na zakup FF się zdarzają (są ludzie zmieniający 5d na mkII i nie oczekujący za stary model 5k). Nie przekonamy cię i dobrze - to twoja decyzja. Ale weź pod uwagę te sugestie.
Przecież napisałam, że FF mam w planach.
Ale teraz mnie nie stać na taki zakup i koniec.
Zauważcie, że 24-105 kupuję po sprzedaży 24-70. Mam połowę środków na stałkę, zatem kupię ją sobie też nieco później, myślę, że pod koniec marca.
Zooma potrzebuję i kropka. Nie kupię sobie FF pozostając jedynie przy 50-tce.
Nie przekonujcie mnie więc na siłę, bo przestanę w ogóle czytać ten wątek :-D.
miałem oba, dzisiaj myślę : na FF 24-70 na crop 24-105.
Chociaż teraz mam na 5D 24-105 i jestem zadowolony. Doskonały na wyjazdy gdzie jest dobre światło.
Dostałam dziś 24-105.
Jest piękny :-D - odczuwalnie lżejszy od 24-70 i mniejszy, mieści się do mojego topload'a bez problemu, ma dużo mniejszą osłonę, co mnie bardzo cieszy, ech... czekam tylko na pierwsze wiosenne spacerki.
Po testach w domu odnoszę wrażenie, że na F4 nie jest tak ostry jak 24-70 był na F3.5... ale jest w miarę dobrze.
Weekend zapowiada sie ciepły i słoneczny, wtedy będę wiedziała o moim szkiełku więcej.
Teraz zastanawiam sie co dalej : chcę dokupić 50 F1.4 i statyw manfrotto.
Na razie stać mnie na statyw, na obiektyw muszę dozbierać... ale chyba szkiełko będzie w pierwszej kolejności..., chyba, że kupię na razie F1.8.
Pozdrawiam !![]()