Pokaż wyniki od 1 do 10 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Mieszany widok

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    .. no właśnie, dlatego nie zmieniać z 2.8 na 4, to nie ma sensu, chyba że używa się obiektywu jako szkło na wycieczki na zewnątrz...
    Zupełnie się nie zgadzam. Między 2,8 a 4 jest zbyt mała różnica. To nie jest jasna stałka, tylko o jedną przesłonę jaśniejszy zoom i nic więcej. Ma sporo lepszą plastykę obrazu, ma bokeh (24-105 nie ma go prawie wcale ;-) ale nic poza tym. Jest masakrycznie ciężki, wielki i niewygodny. I bez IS nie nadaje się do focenia w słabych warunkach oświetleniowych, w których 24-105 radzi sobie całkiem nieźle. 24-105 za to ma dobre kolory i pewnie łapie ostrość. Ot cała filozofia. Wybór należy do Dagi.
    I jeszcze jedno - bez trzech stałek i dwóch puszek nie odważyłbym się wybrać na ślub, ale ja starej daty jestem. ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna Awatar HA!SO
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zupełnie się nie zgadzam. Między 2,8 a 4 jest zbyt mała różnica. To nie jest jasna stałka, tylko o jedną przesłonę jaśniejszy zoom i nic więcej. Ma sporo lepszą plastykę obrazu, ma bokeh (24-105 nie ma go prawie wcale ;-) ale nic poza tym. Jest masakrycznie ciężki, wielki i niewygodny. I bez IS nie nadaje się do focenia w słabych warunkach oświetleniowych, w których 24-105 radzi sobie całkiem nieźle. 24-105 za to ma dobre kolory i pewnie łapie ostrość.
    Do stałek nie ma co tu porównywać bo wybieramy miedzy dwoma zoomami. Jeden i drugi obiektyw do wydobycia swoich pięknych stron potrzebuje dobrego światła na pewno nie na granicy możliwości.

Przy braku światła nic tu nie pomoże, bo nawet jeśli podepniemy do zestawu super stabilizator w postaci statywu to najczęściej okazuje się, że fotografowane obiekty jednak są żywe - i kicha.

Przy dobrym świetle ja bardzo lubię duże otworki i wole mieć 2.8 niż 4.
    Ciężar każdy ocenia do swoich fizycznych możliwości - owszem 24-70 jest ciężki, ale mnie to odpowiada i przyzwyczajony jestem robić zdjęcia sporo cięższymi zestawami.
    Wielkość i wygoda to też sprawa dyskusyjna - przy 350D - np 5D z gripem jest 2x większy i 2x cięższy - a jakoś nie widzę żeby ktoś narzekał - aaale wtedy nazywa się to "ergonomiczny" .

Coś już napisał

Domyślnie

Witam,

Mialem kiedys 24-105 przez kilka miesiecy, bardzo fajny IS jak juz wszyscy napisali, w miare lekki obiektyw, ostry od f/4, zdjecia maja dobry kontrast. Jednak tak naprawde IS rzadko kiedy byl mi potrzebny, uzywam statywu przy robieniu krajobrazow. Dlatego wymienilem go na 24-70 2.8. Ten obiektyw na 5D daje bardzo klimatyczne zdjecia przy 2.8 i tutaj nic nie zastapi IS. Jestem bardzo zadowolony. Tak jak inni napisali na FF jasne szkielka daja bardzo ladne efekty, szczegolnie 35 1.4

pozdr.

Uprawnienia umieszczania postów