Ostatnio edytowane przez iREM ; 04-03-2009 o 18:44 Powód: Automerged Doublepost
Ja raczej bym nie zamieniał C 24-70L. tylko dokupił albo Canon EF 70-200 f/2.8L USM lub tańszy Canon EF 70-200mm f/4 L USM oraz uzupełnił stałką 50/1,4
Z innej strony jak często się pstryka z otworen 2,8 lub 4? Zazwyczaj i tak stosuje się mniejszy otwór. Poza tym chyba łatwiej podciągnąć ekspozycję kompem jak się ma ostre zdjęcie.
Ale jestem tylko amatorem i nie żyję z robienia zdjęć.:smile:
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
2,8 w ciemnych wnętrzach to za mało. Szybko się można o tym przekonać pracując właśnie 24-70. Ogniskowa 24mm (najkrótsze czasy) to nie jest jego największy atut. Lepszy ma długi koniec. Każdy, kto ma/miał 24-70 wie, co znaczy jego waga.
Zupełnie się nie zgadzam. Między 2,8 a 4 jest zbyt mała różnica. To nie jest jasna stałka, tylko o jedną przesłonę jaśniejszy zoom i nic więcej. Ma sporo lepszą plastykę obrazu, ma bokeh (24-105 nie ma go prawie wcale ;-) ale nic poza tym. Jest masakrycznie ciężki, wielki i niewygodny. I bez IS nie nadaje się do focenia w słabych warunkach oświetleniowych, w których 24-105 radzi sobie całkiem nieźle. 24-105 za to ma dobre kolory i pewnie łapie ostrość. Ot cała filozofia. Wybór należy do Dagi.
I jeszcze jedno - bez trzech stałek i dwóch puszek nie odważyłbym się wybrać na ślub, ale ja starej daty jestem. ;-)
Przesadzasz z bokehem - brakiem. Poszukam na dysku i wkleję coś z 24-105 - miałem go jakiś rok temu.
Uzupełnij zestaw o parę dobrych stałek i tyle.
Nie mam 5d. Chciałam kupić, ale ceny poszybowały w górę, skończyło sie na 50d. FF mam w planach.
Decyzja wciąż nie jest podjęta![]()
FF zmienia wiele szkieł L w zupełnie inne szkła. Takiego kopa daje np 17-40 i 24-70. Bo 70-200 są świetne również na cropie.