no wlasnie... dwa lata temu to byla fajna lampka... a nie stac mnie bylo na 550ex... a teraz klopot troche z nia... coz, musze jakos poszukac rozwiazania problemu, bo skoro dalo sie focic normalnie to jakis sposob musi byc.
pzdr,
A moze do focenia w studio jakas tanioche kupic za male pieniadze. Mowie o jakiejs lampie uzywanej niefirmowej byleby to cudo tylko blysk wyzwalalo. Mozecie polecic cos za male pieniadze a pasujace do d10?
pzdr,
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.pl
Pewnie można tak zrobić. Musisz tylko uważać na maksymalne dopuszczalne napięcie na stopce. Zdaje się że przekroczenie tego parametru może doprowadzić do konieczności wymiany migawki. Styki są integralną częścią migawki - tak przynajmniej tłumaczono mi kiedyś w serwisie.
Nie powinno przekraczać 6 Volt.
Sprawdzasz tu:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
a jak potencjalnej lampy nie ma na tej liście to trzeba pomierzyć samemu.
Łukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Juz wszystko jasne... masz racje Vitez wcisnalem * ktora puszcza blysk pomiarowy i zapamietuje ustawienia. Potem mozna trzaskac fotki juz na jednym blysku. Jednak po zmianie jakiegokolwiek parametru trzeba znow wyzwolic blysk pomiarowy aby nie focic "darków" z przedblyskiem. Problem zatem rozwiazany ale ilez to tegich glow musialo siedziec nad tym i dumac o co biegaDzieki wszystkim serdecznie za pomoc. na drugi raz po pierwsze RTFM a potem dopiero lapy na sprzet
pzdr,
Łukasz Chyrek