Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: dziwne zachowanie 10d+obiektyw w studiu...

Mieszany widok

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie dziwne zachowanie 10d+obiektyw w studiu...

Nie mam wiekszego doswiadczenia w fotografii studyjnej ale chcialem sobie pofocic troche w studiu. Ze sprzetem analogowym nie ma najmniejszego problemu podpinam pod eos'a 5 jakikolwiek obiektyw canona i smiga az milo (1/60, 1/45 przy f11, f13 dla ISO 100). Potem wyjalem d10 i z podpietym ef 28-135 is probowalem pstrykac. Efekt byl tragiczny... ciemno jak w d... za przeproszeniem. Probowalem zmieniac ustawienia ale nic za bardzo z tego nie wychodzilo. Potem podpialem slabiutka sigme 28-300 macro i nagle olsnienie, wszystko jak nalezy. Przy czasach jak na analogu wszystko chodzi pieknie. Po pstrykaniu w studio podpialem pod d10 tamka 17-50 i do domu. Dzien pozniej wpadlem znow do studia i od razu zaczalem focic z sigma...i... znow kaszana... ciemno i w ogole. Po zmianie na ef 28-135 to samo, z tamkiem 17-50 to samo... rece mi opadly... Dodam, ze oswietlenie w studio jest pod analoga a blyski lamp wyzwalalem 420ex z przyslonietym niemalze na maxa palnikiem. Poradzicie cos w tej sprawie... zapalilem do focenia w studio ale poki co tylko klodi pod nogi...

Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc.

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Przyczyna jest wg mnie banalna:
    EOS 5 + 420EX chodzi w TTL i nie ma problemu problemu z odpaleniem flashy studyjnych, natomiast zestaw cyfrowy 10D + 420EX działa w E-TTL w związku z czym lampa daje przedbłysk, flashe studyjne odpalają za wcześnie (na ten przedbłysk) i dlatego masz ciemno jak w d...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Domyślam się że w przypadku analoga też wyzwalasz błysk lamp studyjnych lampą zewnętrzną?
    Problem polega na tym że EOS 5 ma tylko TTL a nie tak jak 10D e-TTL.
    Oznacza to że 10D 420EX wyzwala błysk wstępny/pomiarowy jeszcze przed otwarciem migawki. Ten właśnie błysk wyzwala w twoim przypadku lampy studyjne a gdy następuje właściwy lampy studyjne nie są już wstanie błysnąć po raz drugi tak szybko.
    Rozwiązanie jest bardzo proste. Przełącz lampę na manual , ustaw na niej np. 1/128 tyle tylko żeby wysterowywała studyjne i to wszystko.
    Ostatnio edytowane przez maku ; 11-10-2006 o 10:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Rozwiązanie jest bardzo proste. Przełącz lampę na manual , ustaw na niej np. 1/128 tyle tylko żeby wysterowywała studyjne i to wszystko.
    Taaaa... ustaw manual 1/128 w 420EX. Życzę powodzenia...8)

Inne rozwiązanie to przełączyć fotocelę studyjnych na drugi błysk. Tyle tylko że musisz o tym pamiętać gdy wrócisz do analoga.

O ile dana fotocela ma taką mozliwość....
    Poza tym rodzi to pewne problemy, ponieważ EOS nie będzie wiedział o studyjnych i będzie chciał całą scenę oświetlić przy pomocy 420EX
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    [font=Arial]Taaaa... ustaw manual 1/128 w 420EX. Życzę powodzenia...8)

[size=2]
    Upss. To przepraszam. Nie miałem pojęcia że 420ex jest aż tak mocno okrojona z różnych opcji.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Upss. To przepraszam. Nie miałem pojęcia że 420ex jest aż tak mocno okrojona z różnych opcji.
    no wlasnie... dwa lata temu to byla fajna lampka... a nie stac mnie bylo na 550ex... a teraz klopot troche z nia... coz, musze jakos poszukac rozwiazania problemu, bo skoro dalo sie focic normalnie to jakis sposob musi byc.

pzdr,

A moze do focenia w studio jakas tanioche kupic za male pieniadze. Mowie o jakiejs lampie uzywanej niefirmowej byleby to cudo tylko blysk wyzwalalo. Mozecie polecic cos za male pieniadze a pasujace do d10?

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Niby kumam o co biega... tylko jak tu lampe na 1/128 ustawic... Lampy w studiu nie maja mozliwosci nastawu na drugi blysk, wiec pozostaje ustawienie lampy. Tak to jest jak czlowiek nie czyta instrukcji od deski do deski tylko kupuje podpina i pstryka znajac podstawowe opcje lampy. Ech, znow musze nos w ksiazki wsadzic
    Łukasz Chyrek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    Niby kumam o co biega... tylko jak tu lampe na 1/128 ustawic... Lampy w studiu nie maja mozliwosci nastawu na drugi blysk, wiec pozostaje ustawienie lampy.... Ech, znow musze nos w ksiazki wsadzic
    Nawet nie wsadzaj, bo i tak nie ustawisz. Po prostu ta lampa nie ma trybu manualnego. Potrzebowałbyś 430EX/550EX/580EX.
    Inny sposób to odizolować wszystkie styki na stopce oprócz głównego. Będzie to wtedy taki pseudo-manual 1/1 czyli pójdzie bez przedbłysku, ale będzie walić pełną mocą w związku z czym będziesz musiał robić spore przerwy pomiędzy kolejnymi zdjęciami na czas potrzebny do pełnego ładowania (kilkanaście? sekund)
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Nawet nie wsadzaj, bo i tak nie ustawisz. Po prostu ta lampa nie ma trybu manualnego. Potrzebowałbyś 430EX/550EX/580EX.
    Inny sposób to odizolować wszystkie styki na stopce oprócz głównego. Będzie to wtedy taki pseudo-manual 1/1 czyli pójdzie bez przedbłysku, ale będzie walić pełną mocą w związku z czym będziesz musiał robić spore przerwy pomiędzy kolejnymi zdjęciami na czas potrzebny do pełnego ładowania (kilkanaście? sekund)
    Ok, tu kumam... ale w jaki sposob po podpieciu sigmy nagle zaczal chodzic i naswietlac jak nalezy (1/60 przy f11 dla iso100). Wiem, ze to nie zasluga obiektywu. Tak czy inaczej da sie to jakos zrobic bez przerobek i majstrowania przy aparacie... hmm... but how
    Łukasz Chyrek

Domyślnie

Ok, tu kumam... ale w jaki sposob po podpieciu sigmy nagle zaczal chodzic i naswietlac jak nalezy (1/60 przy f11 dla iso100). Wiem, ze to nie zasluga obiektywu.
    Z Sigmami to różnie bywa, niektóre Err99 wyswietlają i takie tam ;-)
    A serio nie mam pojęcia. Moze jakiś przypadek sprawił, ze lampa odpaliła bez przedbłysku,...

Tak czy inaczej da sie to jakos zrobic bez przerobek i majstrowania przy aparacie... hmm... but how
    Nie trzeba przeróbek, wystarczy odpowiednio przyciąć kawałek kliszy:
    http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów