Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Dlaczego full frame kosztuje tak duzo?

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Warto poczytać jeszcze to. Możnaby rzec, że informacje u źródła.
    Sluszna uwaga. Co prawda z oczywistych wzgledow nie podaja tam zadnych kosztow ale i tak to przydatne.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja myślę że gdyby rzeczywiście było jak piszesz to dawno by już coś takiego zrobili.
    I zrobia. Jeszcze troche i zrobia. A to ze jest wiele osob zainteresowanych to oczywiste. Wystarczy poczytac rozne fora w internecie. Po prostu rynek lustrzanek sie powoli nasyca. Pojawili sie now gracze (np. Sony, Samsung). Wyksztalcila sie grupa osob ktora lustrzanki juz ma ale poszukuja czegos mniejszego co mozna nosic ze soba wszedzie. Nie zadowola sie jednak byle kompaktem. Chca dobrej ergonomii (kolka nastawcze a nie szukanie opcji w menu) np takiej jak w Ricoh GR Digital (niemal wzorcowa dla kompaktu). I chca tez dobrej jakosci zdjec porownywalnej z DSLR. Stad az sie prosi o wyjecie matrycy z np. 20D i wsadzenie jej do kompaktu. Do tego np. staly obiektyw 22mm/f2.8 (po cropie 35mm) i mamy gotowy kompakt nastepnej generacji. Calosc nie bedzie wcale duza. Zobaczcie na obiektywy w dalmierzowcach. Sa naprawde male dzieki braku lustra i przesunieciu szkla blizej filmu/matrycy.

To ze takie cos sie pojawi masowo to pewne na 100%. To tylko kwestia czasu. Przyklad nowej Sigmy albo Sony R1 to potwierdza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    5D kosztuje tyle ile kosztuje bo rynek akceptuje cenę. Akceptuje ponieważ nie ma realnej konkurencji na rynku FF.
    No nie, trzeba jeszcze przemyśleć inne kombinacje, za wyjątkiem naszych własnych obaw.
    IMO, 5D nie ma konkurencji, bo nikt w tej cenie nie jest w stanie zrobić dobrej jakości dSLR 35mm FF. Bo że w ogóle parę firm jest w stanie zrobić matrycę 35x24 mm jest poza dyskusją.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Wyksztalcila sie grupa osob ktora lustrzanki juz ma ale poszukuja czegos mniejszego co mozna nosic ze soba wszedzie.
    No to nie kupią kompakta z APS-C. Ten nie będzie mały. Jasny obiektyw z dużym polem krycia => duże wymiary.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Jasny obiektyw z dużym polem krycia => duże wymiary.
    Taaa... mjuII to faktycznie miał duze wymiary
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Taaa... mjuII to faktycznie miał duze wymiary
    A kto Ci kupi kompakta ze staloogniskowym obiektywem?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11

i mnie również wydaje się, że znalazłaby się całkiem spora grupa świadomych nabywców, bo przecież klientela nie kończy się na tych tych ofiarach marketingu, których interesuje tylko MPix, z0000m i wielkość LCD
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11

i mnie również wydaje się, że znalazłaby się całkiem spora grupa świadomych nabywców, bo przecież klientela nie kończy się na tych tych ofiarach marketingu, których interesuje tylko MPix, z0000m i wielkość LCD
    Myslisz, ze Canonowi by sie to oplacalo? Oni sa od zarabiania pieniedzy a nie od spelniania zyczen

Domyślnie

Chociażby każdy zainteresowany streetphoto. Znam kilka osób, które mają przy lustrzance (analog) tylko 35mm.
    Zauważ, że to zależy tylko od ceny - nowa Sigma DP1 wzbudziła spore zainteresowanie.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Chociażby każdy zainteresowany streetphoto. Znam kilka osób, które mają przy lustrzance (analog) tylko 35mm.
    Zauważ, że to zależy tylko od ceny - nowa Sigma DP1 wzbudziła spore zainteresowanie.
    Ty tez mnie nie zrozumiales Chodzilo mi o to, ze potencjalnych nabywcow takiego staloogniskowego kompakata w stosunku do zmarketingowanych oszlolomow pikselowo-zumowych bedzie procentowa tak malo, ze Canon sie na nich po prostu wypnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ty tez mnie nie zrozumiales Chodzilo mi o to, ze potencjalnych nabywcow takiego staloogniskowego kompakata w stosunku do zmarketingowanych oszlolomow pikselowo-zumowych bedzie procentowa tak malo, ze Canon sie na nich po prostu wypnie
    Ja myślę że tego nie ma co brać w kategoriach emocjonalnych (wypnie się, obrazi). To czysto ekonomiczny rachunek. Jest rynek - jest produkt. Musi być spełnione wiele czynników żeby dany produkt się sprzedawał. Canon to firma globalna i raczej działają w obszarach gdzie jest bardzo duża sprzedaż czyt. bardzo duży zysk.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów