Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Poluzowana "gorąca stopka" od Flasha

Coś już napisał Awatar xdream
    Miasto
    Hindenburg

Domyślnie

a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

u mnie gosc przykrecil oraz zalakowal sruby - mam nadzieje ze bedzie sluzyc

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xdream Zobacz posta
    Przypuszczam, że on nie lakował śrub - użył prawdopodobnie kleju anaerobowego np. z serii Loctite - to bardzo częsta praktyka w przyzwoitych serwisach

Coś już napisał Awatar xdream
    Miasto
    Hindenburg

Domyślnie

tak to był ten klej; gość wspominał mi o kleju właśnie - z tym lakowaniem to ja uprościłem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to w praktyce ta śruba nie powinna się nigdy więcej odkręcić - zwykle do odkręcenia śruby potraktowanej Loctite trzeba użyć albo bardzo dużej siły albo siły połączonej ze zwiększoną temperaturą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xdream Zobacz posta
    a nie boisz sie ze klej w najmniej oczekiwanym momencie sie wykruszy i nagle stracisz kontakt z lampa? u mnie bylo tak ze jak sie poluzowalo, to na poziomym kadrze blyskala, a na pionowym juz nie...

jesli robisz rekreacyjnie, to nic sie wielkiego nie dzieje, ale jak sa wazne ujecia za kase to polecam jednak przykrecenie tego od srodka w serwisie

mysle ze trzyma sie dobrze i od dluzszego czasu korzystam z tego aparatu i nic sie nie dzieje jak zacznie sie klej wykruszac to znowu przyklejenarazie jest dobrze

Coś już napisał

Domyślnie

Canon sobie nieźle za to policzył, 40 zł... :) w tym są najlepsi :P Chodzi tylko o zdjęcie górnej metalowej płytki od lampy i dokręcenia 4 śrubek. Robiłem tak kilka razy, jeżeli zablokuje się mikrowłącznik to śrubki np. trzeba poluzować i jeszcze raz dokręcić. Zawsze można je jeszcze wzmocnić specjalnym klejem zwiększającym tarcie, ale nie trzeba. Robota na 1 minutę.

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Przy intensywnym użytkowaniu - poluzowana stopka to standard.
    No i nie warto płacić ani grosza serwisowi - to tylko podkręcenie śrubek, tak jak wspominiał "Canon EOS System" ;-)
    Tutaj instrukcja:
    http://www.conraderb.com/flashrepair/
    pozdro!

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jrock7 Zobacz posta
    Przy intensywnym użytkowaniu - poluzowana stopka to standard.
    No i nie warto płacić ani grosza serwisowi - to tylko podkręcenie śrubek, tak jak wspominiał "Canon EOS System" ;-)
    Tutaj instrukcja:
    http://www.conraderb.com/flashrepair/
    pozdro!
    Dziekuje za instrukcje, juz dokrecilem.

Domyślnie 580 EXII i 350D

Ktoś mi powie co mogę zrobić z luzem(nie takim zwykłym) na stopce, wygląda to tak że lampy w ogóle nie łączy ze stykami jeżeli jej nie odegnę trochę do tyłu, oddałbym do serwisu ale musiałbym mieć cały zestaw, a siostra zgubiła oryginalny akumlator:/
    Jakiś serwis w Krakowie który by to naprawił? albo jakieś domowe sposoby? Pomóżcie

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam! Nie wiem czy to... bo w sumie głupie, ale ja tak miałem i nie zauważyłem tego w ogóle na początku. Otóż moja piątka tez nie zawsze się chciała łączyć z 580 exII. I ta lampa tak się trochę chwiała na aparacie... na początku spychałem to na nowe mocowanie lampy. Ale okazało się że gdzieś musiałem przywalić, bo chodzi nie lampa na aparacie, a sama stopka aparatu. Pewnie się trochę wyrwała jakoś, kiedyś .
    Więc może u ciebie jest to samo, zobacz czy sama stopka w aparacie się nie chwieje. Jak tak to raczej tylko serwis chyba.
    PS. Może coś się w stopce aparatu odlutowało w środku... Jak masz możliwość to protestuj body z innymi lampami i lampę z innym body.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów