Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Minitest: Canon EF 100 macro f2.8 USM vs. Canon L 70-200 USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie Minitest: Canon EF 100 macro f2.8 USM vs. Canon L 70-200 USM

Witam,

Porówanałem zdjęcia planszy testowej wykonane z odległości 3 m obiektywami:

1) Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM
    2) Canon L 70-200 mm f/4 USM (@ 100 mm)

Oba przetesowałem przy trzech przeslonach: 4, 5.6 i 8.
    Wycinki 1:1 pokazują środek oraz narożnik kadru.

Środek: http://www.xyz.jabluszko.net/eos300d/test_07_b.jpg
    Narożnik: http://www.xyz.jabluszko.net/eos300d/test_07_a.jpg

Dla każdego ustawienia wykonałem 5 zdjęć, w każdym przypadku ostrząc od początku przy pomocy AF. Potem z każdej z tych sześciu takich "piątek" wybierałem jedno - najostrzejsze, co zresztą było cholernie trudne, bo w zasadzie nie było widać różnic.

Poproszę o Wasze spostrzeżenia, refleksje i uwagi, bo wszyszło tam coś dziwnego, czego nie potrafię zrozumieć.

Pozdrawiam,

latet

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Re: Minitest: Canon EF 100 macro f2.8 USM vs. Canon L 70-200

Cytat Zamieszczone przez latet
    Z ciekawości - czy kupiłeś 300D tylko po to, aby robić zdjęcia plansz testowych?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Witam,

Poproszę o Wasze spostrzeżenia, refleksje i uwagi, bo wszyszło tam coś dziwnego, czego nie potrafię zrozumieć.

latet
    Znaczy wyszło że 70-200/f4 ostrzejszy i to Cie dziwi, szczególnie że wszyscy krzyczą jaki to 100/2.8 macro jest ostry ? ;-)

BTW: Podnosiłeś wstępnie lustro ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez sal
    Z ciekawości - czy kupiłeś 300D tylko po to, aby robić zdjęcia plansz testowych?
    Grrr.. odczepcie się wszyscy od niego (bo to już nie pierwszy raz)! Skoro ma ochotę to niech robi - m.in. na podstawie takich zdjęć (o ile są dobrze zrobione) kupuje się sprzęt. Szkoda że moje obiektywy się nie pokrywają ogniskowymi, bo też bym walnął jakieś porównanie ;-)

[ Dodano: 09-12-2004, 08:01 ]
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Znaczy wyszło że 70-200/f4 ostrzejszy i to Cie dziwi, szczególnie że wszyscy krzyczą jaki to 100/2.8 macro jest ostry ? ;-)
    Eee, wyszło fifty-fifty W centrum przy f/4 100 jest wyraźnie lepszy od 70-200 (pewnie dlatego że przymknięty), za to w rogu jest jak na mój gust odwrotnie... Przy f/8 już wszystko się wyrównuje.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I to jest test, nad którego wynikami można się pochylić. Moje kaprawe oczy widzą, że:
    1. w centrum stałka ostrzejsza a przy f/8 nie ma różnicy;
    2. w narożniku zoom wyraźnie ostrzejszy od stałki przy czym przy f/8 różnica jest nieznaczna na korzyść zooma.
    Przyłączam się do pytania o mirror lock oraz mam jedną propozycję aby nie używać flasha. Błysk lampy podnosi kontrasty co wpływa na końcową ocenę ostrości. Sam się o tym przekonałem gdy pobawiłem się Tamronem 28-75 i EF 50 f/1.8 sprawdzając ich jakość przy 50mm.
    Ale poza tym bardzo pożyteczny test! Dzięki!!!

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bradzo dobry test. Można się spierać, co jest gdzie odrobinę ostrzejsze, ale przy tak porównywalnych wynikach różnice w praktyce będą niezauważalne. Potwierdza się opinia, że 70-200/4L to wybitne szkło.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie

Mnie najabardziej zdziwiło, że w przypadku tego zooma 70-200 - ostrość na obrzeżach wydaje się lepsza niż w centrum (przy f/4 to widać wyraźnie). Może to kwestia doświetlenia, nie wiem, ale ostrość na pewno ustawiona była poprawnie na środek. A może to jakaś odmiana BF? A może ten obiektyw tak ma?

Jak bedę miał możliwość (czas i dobre oświetlenie) to powtórzę test przy świetle zastanym. Ten był z fleszem, bo była noc :-) A dni teraz ciemnawe i jakoś nie ufałbym testom ostrości robionym na czasach >1/100, nawet z dobrego statywu i z podniesieniem lusterka.

W tym przypadku lustra nie podnosiłem, bo pomyślałem, że przy fleszu będącym jedynym źródłem światła - nie ma to znaczenia. Ale może to był błąd. Poprawię się.

Pozdrawiam,

latet

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

W tym przypadku lustra nie podnosiłem, bo pomyślałem, że przy fleszu będącym jedynym źródłem światła - nie ma to znaczenia. Ale może to był błąd.
    Zdecydowanie. Solidny statyw, mirror lockup, najlepiej wyzwalanie pilotem - i żadnych lamp

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    W tym przypadku lustra nie podnosiłem, bo pomyślałem, że przy fleszu będącym jedynym źródłem światła - nie ma to znaczenia. Ale może to był błąd.
    Zdecydowanie. Solidny statyw, mirror lockup, najlepiej wyzwalanie pilotem - i żadnych lamp
    Przy zastanym to błąd oczywisty, ale czy przy fleszu? Czy czas naświetlanie fleszem nie jest zbyt krótki, aby to miało znaczenie?

Ale jesli nawet, to i tak nie tłumaczy to chyba tego wrażenia, że L-ka wypadła lepiej w rogu niż w środku...

latet

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Przy zastanym to błąd oczywisty, ale czy przy fleszu? Czy czas naświetlanie fleszem nie jest zbyt krótki, aby to miało znaczenie?
    latet
    Tu nie chodzi o czasy tylko o to ze z fleszem fotki zawsze będą ostrzejsze w domowym zaciszu. A to dlatego ze tak jak powiedzial p13ka sa wieksze kontrasty. Zrob sobie dwa zdjecia: z fleszem i bez i porownaj. Testy sa najbardziej miarodajne bez uzycia lampek.

Swoja droga to wydaje mi sie ze jak na zdjecia z lampa to te co podales sa za ciemne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów