Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Zdjęcia ludzi... obcych

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    Zresztą, z 75-300 nie jest to trudne.
    a do tego dochodzi pstrykanie z biodra i wszystko staje sie latwe i przyjemne

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

W krajach arabskich (Maroko, Turcja) polecam zaplacic jakas symboliczna kwote, pozniej model jest caly nasz.
    Mozna poprosic, aby sie nie patrzyl w obiektyw, udawal, ze nas nie widzi itp.

To przynosilo zawsze dobre skutki.

Jakos robienie zdjec na szybko nie zawsze sie sprawdza w moim przypadku.
    Wole spytac (w Japonii 9 osob na 10 wyrazalo zgode, bez brania pieniedzy).

Wiele razy fotografowany sie na mnie oburzal, a raz w Madrycie na pchlim targu koles mnie zaczal gonic... !

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a ja zapytam
    czy wy chcielibyście żeby was fotografowano i potem pokazywano gdzieś w galeriach bez waszej zgody- szczególnie gdybyście byli bezdomni lub w innym trudnym życiowym momencie??

Ostatnio w zakopanym widziałem właśnie takiego "fotografa" który robił zdjęcia bezdomnemu mimo że ten tego nie chciał.
    Jak wy byście się czuli w takim przypadku?
    Jeżeli osoba się zgodzi nie ma problemu ale robienie zdjęć mimo sprzeciwu fotografowanej osoby szczególnie bezdomnego czy innej osoby poszkodowanej przez los to zwykłe żerowanie na cudzym nieszczęściu moim zdaniem godne potępienia.
    Bezdomnych chętnie niektórzy pokazują tyle że jakoś nie widać w ich porftoliach przysłowiowych "dresów" - ciekawe dlaczego?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jestem zdecydowanie przeciwny czynieniu z nieświadomych ludzi przedmiotu fotografii publikowanych w mediach bez ich uprzedniej akceptacji. Modela należy zapytać o zgodę, obojętnie przed czy po zdjęciach, przypadki mogą być różne.
    Bezdomni, czy inne "menele" (przepraszam za kolokwializm) rzadko zaglądają na galerie i z reguły nie dochodzą swoich praw do wizerunku przed sądem. Niemniej taki posiadają. Użycie go do ćwiczeń na "Dragana" w celu póżniejszej ekspozycji bez jego wiedzy to pospolite nadużycie. Wykorzystywanie bezbronności tych ludzi stawia fotografujących w jednym rzędzie z hienami typu paparazzi. O zgrozo, wielu kojarzy prawdziwą fotografię z takim właśnie procederem.
    ...
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

zgadzam się z Mellan "przedmiotu fotografii publikowanych w mediach"
    szacunek i jałmużna ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cogito Zobacz posta
    Chciałbym poruszyć ważną dla mnie kwestię. Otóż chodzi mi o fotografowanie (reportażowe) obcych, spotkanych przypadkiem osób. Mam pewne opory przed takim fotografowaniem ludzi. Nie potrafię przekroczyć ich granicy. Tej osobistej granicy każdego człowieka.
    Moim zdaniem, do tego typu fotografii trzeba mieć odpowiednie predyspozycje. Jeśli ktoś jest nieśmiały i ma opory moralne przed robieniem zdjęć bez wiedzy danej osoby, a pytać też nie ma specjalnej ochoty, to powinien się zająć innymi rodzajami fotografii. Można próbować to przezwyciężać przy pomocy sposobów podanych w wątkach o street foto, może się uda

Jeśli jednak się nie uda, znaczyć to będzie, że jesteś dobrą, wrażliwą i pełną empatii osobą. Nie jest to w żadnym wypadku powód żeby obwiniać siebie za ten stan rzeczy
    Powinieneś zacząć obwiniać rodziców za to jak Cię wychowali!!!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów