Jak podmieniać pędzle w PS ? Mam pliczek z rozszeżeniem .abr. Ja to załadować ?
Jak podmieniać pędzle w PS ? Mam pliczek z rozszeżeniem .abr. Ja to załadować ?
otwierasz brush (w ustawieniach pędzla w menu)
klikasz na mały trójkącik skierowany w prawo
wybierasz load brushes
wszystko
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dzięki. I jeszcze jedno. Jak można obracać pędzle. Jak załaduję taki efektowy o kształcie prostokątnym to czy mogę go obrócić o np 90 stopni ?
Ostatnio edytowane przez Shadow ; 09-10-2006 o 21:13
w pełnym photoshopie mozesz, brush presets -> shape dynamics itd.
a robisz brusha przez edit->define as brush preset![]()
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Ok, a co z tym obracaniem pędzla ? Mam pędzel ze wzorem o prostokątnym kształcie i chcę obrócić go o 90 stopni. Jak to zrobić ?
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-10-2006 o 17:43
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ja mam PS PL, ale ok znlazłem to i pisze, że aby obracać pokrętłem potrzebuję tabliczki z pokrętłem. Ki diabeł, to myszką nie można albo kombinacją na klawiaturze ? Druga sprawa to on obraca automatycznie pędzlem co kliknięcie a ja chcę ustawić go o 90 stopni i żeby tak został.
Zawsze możesz obrócić już na warstwie postawiony kształt pędzla, bo to w końcu nic jak obiekt.
W PS PL: Edycja --> Przekształć --> Obróć
Dzięki Janusz sprawdzę w domu. Wgrałem takie pędzle do symulowania rys na fotografii efekt jest bardzo fajny, ale gnębiło mnie jak to obracać![]()