Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Minilab (lekko off-topic)

Mieszany widok

But seriously
    Guest

Domyślnie Minilab (lekko off-topic)

Witam serdecznie

To mój pierwszy post tutaj, myślę że nie ostatni.
    Z fotografią mam do czynienia od lat, i ostatnio pojawił się poważny pomysł otwarcia własnej firmy z tym tematem związanej.

Będę potrzebował cyfrowego minilabu, w cenie możliwie przystępnej, który zagwarantuje możliwość robienia odbitek do 20x30mm (15x21 to absolutne minimum). Trochę się rozglądałem po Allegro i znalazłem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item132204864_...tier_1000.html

1. Dobre to jest? Czy ktoś się na tym zna?
    A może znacie inne forum, gdzie powienienem się udać?

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?

3. Czytałem, że koszt wykonania jednej odbitki to ok 24gr.
    Jaki w tym udział chemii, a jaki papieru?

Pozdrawiam i proszę o pomoc, w miarę możliwości
    Martin.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    moze najpierw zajmij sie handlem ziemniakami-na pewno masz o tym wieksze pojecie
    Pewnie jak kupowales swoja pierwsze lustrzanke i nie do konca wszystko wiedziales ale bardzo pragnales robic zdjecia to jakis mily pan z fotojokera polecil Ci aparat kompaktowy :wink: troche luzu;-)
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wow troche pojechales po bandzie. Powiedz nam mistrzu jak to sie stalo ze taki wszystkowiedzacy facet jak Ty kupil te sziciarska sigme 18-125

A tak zeby bylo nie tylko offtopicznie to ja bym przed kupnem tego frontiera zapoznal sie najpierw z serwisami w polsce i tam zasiegnal informacji. Kupic nie problem ale w przypadku awarii warto wiedziec czy jest ktos kto sie tym zajmie. Szczegolnie w przypadku kiedy sprzet jest uzywany.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ehh... zadał pytanie a Ty z takim czymś. dał temat w dziale "dla początkujacych". coś to oznacza - nie zna się i oczekuje żetelnej odpowiedzi. ja też się niestety nie znam, ale mam nadzieję, ze otrzymasz odpowiedz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://www.plener.wizja.net/faq/index.htm#Minilab1

Oraz http://www.prf-faq.prv.pl/ i gdzies nisko na liscie jest dzial "Laby" .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez But seriously Zobacz posta
    Witam serdecznie

http://www.allegro.pl/item132204864_...tier_1000.html

2. Będę potrzebował poza tym wywoływarki do zdjęć (kolejna szafa) - jakiej?, skanera do negatywów, kaset na papier, chemii i... czego jeszcze?
    Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
    Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

But seriously
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jakiej wywoływarki i skanera ??? Na zdjęciu jest z aukcji jest printer ze skanerem, nic więcej (oprócz materiałów eksploatacyjnych) nie potrzeba...
    Chyba że piszesz o procesorze do negatywów - faktycznie byś potrzebował, tylko się zastanów czy się opłaca...
    Dokładnie, chodzi o processing negatywów i o skaner do nich.
    Czy się opłaca? Dobre pytanie. Trzeba to dobrze policzyć. Koszt takiej maszyny nie zwróci się szybko.

Ziemniakami już handlowałem, obecnie handluję chipsami buraczanymi. Myślę, że by Ci smakowały.

--

Co do reszty...

Dzięki za odzew. Czytam te fora, które mi poleciliście. O to chodziło. Bardzo się przyda. Nie jestem zupełnie zielony w temacie, chodzi raczej o to, by dobrze wybrać i korzystać z doświadczeń innych.
    Z serwisem Fuji czy Noritsu nie ma chyba problemu w kraju, to znane firmy.

Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?

Jeśli jest tu ktoś, kto pracuje/pracował/posiada lab, i chce podzielić się doświadczeniami, proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
    Martin.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez But seriously Zobacz posta
    Moje watpliwości dotyczą np tego, czy warto kupić sprzęt analogowy z przystawką cyfrową, czy w ogóle unikac tego tematu?
    Raczej bym unikał - większość roboty tak czy inaczej pewnie będziesz miał z cyfry...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów