Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Canon 75-300 a 350D - co robię nie tak?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szarlej Zobacz posta
    Fakt zasysa kurz jak maly odkurzacz ale mimo to nie zauwazylem spadku na jakosc zdjec a co do syfkow na matowce to raczej tego nie zobserwowalem (przelecialy ci przez caly obiektyw?)
    Zasysanie kurzu nie wpływa na jakość zdjęć. Jednakże, sam przyznałeś, że zasysa. Logiczną konsekwencją będzie jego osadzanie się na matówce i matrycy. Mnie się zdarzyło, że po zmianie ogniskowej od razu nie odrywając oka od aparatu zobaczyłem wielkiego paprocha w wizjerze. Przeczyściłem aparat i obiektyw gruszką. Wizualnie było super. Podłączyłem obiektyw. Zmiana ogniskowej i następny paproch. Na matrycy poprzednio nie miałem kurzu, gdyż to sprawdziłem. Po operacjach ze 100-300 ponownie sprawdziłem stan matrycy i była niestety brudna. Wnioski nasuwają się same. Konstrukcja tego obiektywu jest niestety inna niż np. 28-105/3.5-4.5, gdzie wysuwający się tubus jest w jakimś tam stopniu uszczelniony od części nieruchomej. 100-300 chyba nie ma żadnych uszczelnień skoro tubus sam się wysuwa pod swoim ciężarem.

Szarlej
    Guest

Domyślnie

a moze zwyczajnie przy podpinaniu obiektywu kurz dostal ci sie na matowke i matryce? bo ja u siebie nie zauwazylem tendencji do przedostawania sie ich na matowke lub tylniej soczewce. Kurz osiadl mi za 1 soczewka i tam narazie zostal. Z drugiej strony moze czeste "wachlowanie" zoomem moze spowodowac przemieszczenie dalsze tych drobinek.
    Tak czy siak jak dla mnie do szkolenia sie to najlepszy wybor przed przesiadka na 70-200/4 . Poprostu AF Sigmowemu mowie stanowcze NIE
    Ostatnio edytowane przez Szarlej ; 11-10-2006 o 17:06

Bywalec

Domyślnie

Tak się przejąłem tym objektywem, że wróciłem do mojego kit-a żeby sprawdzić czy to przypadkiem problem nie leży po stronie body. Allllle nie!!!!!! Fotki OK. A tego 75-200 to nie kupię!!!! Dzięki wszystkim za pomoc i Wasze opinie.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja na Twoim miejscu kupiłbym Sigmę 70-300. Sam mam i jestem zadowolony. Brat ma tego nieszczęsnego Canona 75-300 i efekt co prawda lepszy jak u Ciebie ale i tak blado wypada przy Sigmie. A jak chcesz mieć naprawdę fajny sprzęt to zaciśnij pasa i kup 70-200/F4 L. Kosztuje ok. 2,5k - jak na L-kę to nie drogo a jakość fantastyczna. Robiłem nim zdjęcia na rajdach samochodowych - nawet z extenderem 2x wychodzą super fotki.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja na Twoim miejscu kupiłbym Sigmę 70-300. Sam mam i jestem zadowolony. Brat ma tego nieszczęsnego Canona 75-300 i efekt co prawda lepszy jak u Ciebie ale i tak blado wypada przy Sigmie. A jak chcesz mieć naprawdę fajny sprzęt to zaciśnij pasa i kup 70-200/F4 L. Kosztuje ok. 2,5k - jak na L-kę to nie drogo a jakość fantastyczna. Robiłem nim zdjęcia na rajdach samochodowych - nawet z extenderem 2x wychodzą super fotki.
    A jak z celnością i szybkością AF w tej sigmie. Masz rację żeby było OK to "zacisnąć" pasa i zbierać na 70-200 L. Z tego co zaobserwowałem robiąc fotki z tym nieszczęsnym 75-300 to wystarcza mi zakres do 200mm a jak trzeba będzie dłuższego kąta to extender 1,4 albo 2x i na zewnątrz będzie OK.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów