Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ładowarka do DSa ,D mark II itd

radek68
    Guest

Domyślnie Ładowarka do DSa ,D mark II itd

Poszukuję używanej ładowarki do Canona DSa, Dmark itp NC-E2 ,oczywiście nie jest to łatwe,i tak sie zastanawiem,czy mozna znaleść gdzieś na rynku jakiś zamiennik .Może ktoś widział takie cudo? Akumulator do tych aparatów to 10 paluszków niklowo wodorkowych dających łącznie 12V może ktoś mi doradzi jak zrobić taką ładowarkę
    Pozdrawiam wszystkich Radek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja używałem ładowarki (prostownika) samochodowej. Ładowała bez pudła. Orginalna nawet używana "trochę" kosztuje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

radek68
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja używałem ładowarki (prostownika) samochodowej. Ładowała bez pudła. Orginalna nawet używana "trochę" kosztuje.
    Akumulator ma trzy styki ,jak więc ten prostownik podłaczyłeś do których styków? pozdrawiam radek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radek68 Zobacz posta
    Akumulator ma trzy styki ,jak więc ten prostownik podłaczyłeś do których styków? pozdrawiam radek

Sprawa jest wyjątkowo prosta. Dołączasz ładowarkę zgodnie z biegunami do "+" i "-". I tyle. Jedyna niedogodność to to, że trzeba uważać żeby nie przeładować - mierzyć czas i sprawdzać temperaturę baterii podczas ładowania. W tej chwili nie pamiętam ile to trwało ale jak sobie przypomnę to Ci napiszę.

Tytułem uzupełnienia. Nie potrafię odtworzyć ile to trwało ale te baterie jak się ładuje ładowarką samochodową reagują tak, że w końcowym etapie ładowania dość silnie się rozgrzewają (prąd ładowania przeciętnie 6A). Wtedy najlepiej przerwać ładowanie i po chwili ponownie włączyć aż do momentu ponownego rozgrzania. Przynajmniej u mnie to skutkowało pełnym naładowaniem. Orginalna ładowarka ładuje wolniej (mniejszy prąd ładowania) i ma czujnik termiczny. Znajomy mi mówił, że dobre efekty można też uzyskać zasilaczem od kolejki. Też ma 12V i ma mniejszy prąd ładowania ok. 1.2A.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-10-2006 o 00:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

radek68
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki ,będę kombinował choć znalazłem ładowarkę za 1160 brutto

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radek68 Zobacz posta
    Wielkie dzięki ,będę kombinował choć znalazłem ładowarkę za 1160 brutto
    Za ile?
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam w wizytę w dobrym, wyspecjalizowanym sklepie, handlującym akumulatorami. Na rynku, oprócz samochodych, jest jeszcze kilka innych rodzajów akumulatorów 12V i do każdego inny prostownik (ładowarka). Taki np mikroprocesorowy prostownik do zasilających akumulatorów żelowych (używanych np do zasialnia elektrycznych silników do łodzi) zmniejsza prąd w miarę naładowywania akumulatora, aż schodzi całkiem do zera, a kosztuje tylko trochę więcej niż zwykły. Są też takie małe akumulatorki 12V, wielkości paczki herbaty ekspresowej, a ładowarki do tego nie przekraczają rozmiarem ładowarki do starych telefonów komórkowych i kosztują kilkadziesiąt zł (używam takiego zestawu do wędkarskiej echosondy, działa bardzo fajnie). Nie wiem czy któreś z tych rozwiązań się nada, bo jestem kanalarzem a nie elektrykiem ;-), ale myśle że warto spróbować skosultować się z kimś kto się tym wszystkim handluje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

radek68
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki z pomoc ,będę coś kombinował ,pozdrawiam wszystkich

Dopiero zaczyna Awatar piotrart
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam taki link http://www.eastgear.com/shop/product...roducts_id=615 może się przyda.
    Pozdrawiam

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrart Zobacz posta
    Mam taki link http://www.eastgear.com/shop/product...roducts_id=615 może się przyda.
    Pozdrawiam
    Sześć stówek - nieźle .
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów