Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 50 1.8 - czy warto?

Mieszany widok

Domyślnie

Warto 50 1.8, czy lepiej czekać i uzbierać na np 85 1.8? zastosowanie w 90% portretowe.
    Nie warto. Skoro do portretu chcesz kupić 85 1.8, lepiej od razu zbierać kasiorkę na ten obiektyw. 50 mm masz w Tamronie. Fakt, stałka to stałka, jednak gdybym to ja miał kupować, od razu zdecydowałbym się na 85 1.8 /sam tak zrobiłem i jestem zadowolony/. Chyba, że 50 jest ci super potrzebna to kupuj. Jeżeli nie spieszy ci się bardzo poczekaj i kup od razu 85.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam ten obiektyw od miesiąca i jakoś nie mogę narzekać na AF. Na palcach jednej ręki mogę policzyć nieostre zdjęcia z tego szkiełka jakie powstały nie z mojej winy.
    Nie mam nic do zarzucenia temu obiektywowi.
    Budowa oczywiście nie jest pancerna, za bardzo plastikowa, ale ma to swoje odzwierciedlenie w cenie. Poza tym jest trochę głośny.
    Optycznie całkiem fajne szkiełko, a to przecież najważniejsze .

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Osobiście gdybym miał Tamrona 17-50 i miał w planach zakup 85/1,8 to nie kupowałbym 50 1,8. Może wynika to z faktu, że posiadam tą pięćdziesiątkę. Może to kwestia egzemplarza, ale moja 50'ątka gubi się dość często. Da się tym zrobić ostre zdjęcie, ale czasami trzeba wykazać się cierpliwością. Ze swojego egzemplarza jestem zadowolony od f3,5 do góry. Przy f2.0; f2,5; f2,8 jest krótko mówiąc "kiszka", trzeba trafiać kilka razy, zależnie od warunków. Oczywiście to tylko strona techniczna, bo to szkło jest tanie i czasami można się nim poratować, ale jak trzeba działać nim szybko bo jakaś sytuacja może się nie powtórzyć, to można poczuć się zawiedzionym.

Cenowo i optycznie jest OK, ale AF słaby.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uprawnienia umieszczania postów