Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: 50 1.8 - czy warto?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

a przepraszam nie łaska poszukać na forum? Przecież jest cały wątek poświęcony temu szkiełku :>
    w ogóle to pytanie to żart? Bez wahania polecam to szkło każdemu
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Bez wahania polecam to szkło każdemu
    Najlepiej oczywiście wersję MKI którą od wersji MKII dzieli bardzo wiele.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Zgadza się pod warunkiem iż mówimy o wersji MKI. Przy odsprzedaży wersji MKII strata jest mocno odczuwalna.
    Jeśli kupisz to szkło używane - a o takim pisałem - w wersji MKII, za ok 220-250 zł, to nie uważam, że przy odsprzedaży strata będzie odczuwalna. Mozna sprawdzic obiektyw w ciagu 2-3 tygodni i stwierdzić czy pasuje czy nie - i ew. odsprzedac za podobna kwotę, za jaką się kupiło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    a przepraszam nie łaska poszukać na forum? Przecież jest cały wątek poświęcony temu szkiełku :>
    w ogóle to pytanie to żart? Bez wahania polecam to szkło każdemu
    Nie rozumiem Twojej ironii. To pytanie to nie żart. Przeczytałem wszystko - uwierz. Moje pytanie było konkretnie sprecyzowane, a nie czy ktoś to szkło poleca czy nie.

Jeśli źle Cie zrozumiałem przepraszam. Miłego dnia życze

50tka będzie używana na FF. Pytam bo zaletą 50tki Canona napewno będzie potwierdzenie ostrości ( i AF, nawet jeśli chybia, to wydaje mi się że jeżeli wie jak używać to będzie do zaakceptowania ) Napewno nie będe porównywał AF i budowy z moją 24-105L bo to jest jasne.
    Zamierzam się z tym szkłem delikatnie obchodzić.

Dla mnie liczy się jeśli chodzi o to szkło tylko i wyłącznie to co napisałem w pierwszym tu zamieszczonym poście - bokeh i "plastyka".
    Jeśli uważacie że nie będzie zbytnio odbiegać ( bo spodziewam się że bedzie gorzej) to to szkło kupie i nie będe bawił się w żadne przejsciówki.

Uprzedzając takie pytanie - nie dozbieram do 50 1.4 bo zależy mi na czasie.
    Używana 50 1.8 MK2 nie wchodzi w grę z względu na wytrzymałość mechaniczną.

aptur właśnie o takie spostrzeżenia mi chodziło. Dziekuje że się wypowiedziałeś. Myśle że na FF bedzie lepiej.

Mariusz.P Dziekuje, zaraz przejże Twoją galerie. Choć zastosowanie szkła to portret. Makro mnie nie interesuje.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Jeżeli nie zależy ci na AF, to ja bym raczej poszukał różnych innych 50mm na m42 i kupił kilka sztuk i wypróbował co Ci bardziej odpowiada (ruskiego heliosa kupisz za 20PLN, tessara za 70 PLN, Pentacona 1.8/50 ok 100 PLN Pancolara ok 200 PLN) . A jeżeli chodzi ci głównie o bokeh i plastyke to może poszukaj manualnego 1.4 ( cenowo będzie podobny, ostrość raczej gorsza, ale bokeh i plastyka mogą być lepsze). A ostatnio chyba ktoś na Allegro sprzedawał Canona 1.4/50mm z uszkodzonym AF za 500 PLN, z tego co pamiętam, może jeszcze gdzieś wisi.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo Planar 50mm/1.7 - do wyjęcia z Allegro za ok 300 zł.
    A tak poza tym, to 50mm 1.8 Canona na prawdę nie jest zła.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ja bym chyba zaryzykował z tym canonem 50/1.8 Nawet przez pewien czas chciałem go kupić jako backup do mojego 50/1.4 (miałem to szkło na cropie ale sprzedałem gdy przeszedłem na FF)
    Jeśli będziesz używał go najczęściej w okolicach f2-f2,2 to tragedii nie będzie.
    Jego "sławny" bokeh wyłazi dopiero po większym przymknięciu.
    Manualne szkła są fajne ale nie zawsze jest czas się bawić z ustawianiem ostrości. Wbrew pozorom na standardowej matówce w 5D często można się przeliczyć z trafieniem.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mliszcz Zobacz posta
    Nie rozumiem Twojej ironii. To pytanie to nie żart. Przeczytałem wszystko - uwierz. Moje pytanie było konkretnie sprecyzowane, a nie czy ktoś to szkło poleca czy nie.

Jeśli źle Cie zrozumiałem przepraszam. Miłego dnia życze
    Dziękuję za życzenia

PO prostu wystarczy poszukać a na forum znajdziesz wątek poświęcony temu szkłu.
    Zapytałam bo wg mnie to pytanie retoryczne. To szkiełko jest świetne. Tym bardziej to mówie, że mam bardzo płytką kieszeń.

a tu wątek z samymi fotkami z tego szkła
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Manualne szkła są fajne ale nie zawsze jest czas się bawić z ustawianiem ostrości. Wbrew pozorom na standardowej matówce w 5D często można się przeliczyć z trafieniem.
    Właśnie o to chodzi. Wiem że istnieje możliwość zakupienia specjalnej matówki, ale nie o to tu chodzi.
    Manualnego szkła M42 nie musze szukać, mam swojego Zeissa.
    Kwestia wybrania przejściówki do tego czy Canona 50 1.8.

Paenka
    Wątek z zdjęciami znam. Dlatego zadałem pytanie, bo tam niewiele przykładów z FF.

Domyślnie

To skoro masz już obiektyw to chyba nic prostszego jak kupić redukcję za 30 PLN. Jak ci będzie obiektyw pasował to go sobie zostawisz, a jak nie to kupisz Canona.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów