Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: 50 1.8 - czy warto?

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Ja natomiast, w przeciwieństwie do patrica89 nie dostrzegam aż takiej kolosalnej przewagi, jeżeli chodzi o jakość zdjęć z tego obiektywu w porównaniu z kitem IS.(No, może udał mi się taki dobry kit.) Ale generalnie polecam 50-tke do portretów z bliska,daje całkiem fajne, ostre zdjęcia,trzeba tylko troche przymknąć przysłonę.Plastyka bardzo przyjemna,ciepłe kolory,choć bokeh to taki sobie. Biorąc pod uwage jego cenę, to uważam,że naprawdę warto go kupić.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

a mi nie podoba się na ogol portret z 50mm.. czesto nos wychodzi duzy i w ogole.. jeszcze nie ta ogniskowa.

Bizon
    Guest

Domyślnie

Miałem oba szkła, i 50 f/1.8 i 85 f/1.8, nie wspominając ogniskowej przewaga tego drugiego widoczna jest przy niższych wartościach przysłony, od 2.8 oba obiektywy sa bardzo porównywalne, w moim odczuciu 50mm jest nawet ostrzejsza. Co do Twojego dylematu to do portretów jednak 85mm.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Warto mieć oba.
    Jeśli planujesz nową 85/1.8, to za jego cenę możesz mieć obydwa z drugiej ręki.

rrredhead
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek73 Zobacz posta
    Warto mieć oba.
    Jeśli planujesz nową 85/1.8, to za jego cenę możesz mieć obydwa z drugiej ręki.
    nie biore pod uwage uzywanych, bo od nowego moge odpisac sobie 22% VAT wiec oczywiste jest, ze sie nie oplaca.

rrredhead
    Guest

Domyślnie

a czy ktoś mógłby może wrzucić 2 zdjecia- jedno zrobione Tamronem 17-50 na 50mm, a drugie 50 1,8. najlepiej jakis roboczy portret w swietle zastanym. mam nadzieje, ze ktos sie znajdzie, patrzac na stopki przewinelo mi sie sporo uzytkownikow posiadajacych obydwa szkła.

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie warto! Odkąd mam tamrona to 50-tkę podpiąłem dosłownie ze 2-3razy(a to już będzie rok i 2miechy około) Tammi na 50mm to naprawdę bardzo fajne szkiełko a moja 50-tka jest akceptowalna tak od 2,2 więc chociażby z lenistwa mi się nie chce przepinać :P Póki co czekam na FF - wtedy też sprzedam tamrona i jeżeli 50-tka nie dostanie małych plastikowych skrzydełek będąc przypiętą do puszki FF to się rozstaniemy i to bez najmniejszego żalu :P Ja na Twoim miejscu bym od razu brał 85/1.8
    A ja mam tez tego tammiego ale zgadzam sie z forumowiczami ,ze NIE DA sie porownywac zoomow do stalek. Tu nie chodzi o ogniskowa i swiatlo. Zupelnie inne zdjecia wychodza pod plastycznym wzgledem. To jak crop i FF. Oczywiscie wszystko zalezy od zastosowan.

85mm jest fajna ale w pomieszczeniach ( nie liczac studia) troche za wasko.
    Ja sie ciesze ,ze mam oba i juz nie oddam...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rrredhead Zobacz posta
    a czy ktoś mógłby może wrzucić 2 zdjecia- jedno zrobione Tamronem 17-50 na 50mm, a drugie 50 1,8. najlepiej jakis roboczy portret w swietle zastanym. mam nadzieje, ze ktos sie znajdzie, patrzac na stopki przewinelo mi sie sporo uzytkownikow posiadajacych obydwa szkła.
    Moze lepiej oba zdjecia z f2.8? Czy chcesz zobaczyc roznice w bokeh?
    Ostatnio edytowane przez toshimitsu ; 29-04-2009 o 18:00 Powód: Automerged Doublepost
    Positively dirty minded

rrredhead
    Guest

Domyślnie

moga byc oba na pelnej dziurze, moga byc oba na 2.8. Byle podpisane nie chodzi mi o ostrosc, tylko o ogolnie pojeta plastycznosc.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów