Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 145

Wątek: leica M8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie podoba mi się takie postawienie sprawy(...)
    Nie dziwię się.

To jest mocno naciągane stwierdzenie. Pod względem rozpiętości tonalnej konkurencyjna jest matryca Fuji, pod względem rozdzielczości matryc APS-C konkurencyjna jest 12MP matryca Nikona D2X. Również matryca zastosowana w Leice M8 jest na swój sposób konkurencyjna - ma zdecydowanie najszerszy gamout. Bezkonkurencyjna jest jedynie pełnoklatkowa matryca 5D, mająca najlepszy stosunek szumów do ilości przenoszonego detalu.
    Tak tylko że jak weźmiemy producentów matryc pod uwagę to zostaje już bardzo wąskie grono. Przecież matryce dla fuji też robi Sony. Po za tym tak na prawdę wg. mnie to różnice między tymi matrycami są głównie w folderach reklamowych. Na zdjęciach już jest duuuużo większa ...demokracja.

Matryca M8 ma offsetowane mikrosoczewki - była produktem zaprojektowanym specjalnie pod kątem tego aparatu, trudno więc powiedzieć by Lecia nie miała na niego wpływu. Nikon sam produkuje matryce LBCAST, zaś stwierdzenie że nie ma wpływu na nowe matryce kompletnie nie ma oparcia w faktach, bo ściśle współpracuje w tej kwestii z Sony.
    Jasne wpływ jest ale pozostaje silna zależność od potentata, a to zawsze jest bardzo niekomfortowa systuacja. Układ Leica - Kodak jeszcze rozumiem, bo tu nie ma bezpośredniej konkurencji ale z chwilą gdy Sony weszło w dslr-y to może to oznaczać w dłuższej perspektywie kłopoty dla firmy Nikon.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak tylko że jak weźmiemy producentów matryc pod uwagę to zostaje już bardzo wąskie grono. Przecież matryce dla fuji też robi Sony. Po za tym tak na prawdę wg. mnie to różnice między tymi matrycami są głównie w folderach reklamowych. Na zdjęciach już jest duuuużo większa ...demokracja..
    Co nie zmienia faktu, że konkurencja - jakaby nie była - istnieje, ergo wypowiedź Jaca mija się z prawdą. Uwagi odnośnie demokracji równie dobrze można by odnieść do matryc Canona - jeśli idzie o różnice to nawet w ich przypadku mówimy o niuansach, nie o przepaści.

Jasne wpływ jest ale pozostaje silna zależność od potentata, a to zawsze jest bardzo niekomfortowa systuacja. Układ Leica - Kodak jeszcze rozumiem, bo tu nie ma bezpośredniej konkurencji ale z chwilą gdy Sony weszło w dslr-y to może to oznaczać w dłuższej perspektywie kłopoty dla firmy Nikon.
    Układ Nikon-Sony to ma charakter symobiotyczny. Kłopoty ze strony Sony są mało prawdopodobne. Równie dobrze można by spekulować, że Sony zbankrutuje i Nikon nie będzie miał gdzie produkować swoich matryc. Jest też kwestia specyfiki japońskiej gospodarki, gdzie nie wszystkie chwyty są dozwolone.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, że konkurencja - jakaby nie była - istnieje, ergo wypowiedź Jaca mija się z prawdą. Uwagi odnośnie demokracji równie dobrze można by odnieść do matryc Canona - jeśli idzie o różnice to nawet w ich przypadku mówimy o niuansach, nie o przepaści.
    Dokładnie i myślę że możnaby sporą kwotę bezpiecznie postawić temu kto bez pudła w ślepym teście odróżni jakim aparatem było robione dane zdjęcie.

Układ Nikon-Sony to ma charakter symobiotyczny. Kłopoty ze strony Sony są mało prawdopodobne. Równie dobrze można by spekulować, że Sony zbankrutuje i Nikon nie będzie miał gdzie produkować swoich matryc. Jest też kwestia specyfiki japońskiej gospodarki, gdzie nie wszystkie chwyty są dozwolone.
    Tak to fakt japońcy sie niepodp......ą nawzajem ale sytuacja zdrowsza byłaby dla nikona szczególnie gdyby albo miał własne albo postarał się o jakiegoś niezależnego i nie bójmy się tego stwierdzenia lepszego dostawcę matryc.
    Cóż czas pokaże.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

ale z chwilą gdy Sony weszło w dslr-y to może to oznaczać w dłuższej perspektywie kłopoty dla firmy Nikon.
    Sony jest tak samo zalezny od Nikona jak ten od Sony. Nikon produkuje maszyny wykorzystywane przy produkcji matryc i ukladow scalonych dla Sony... Slicznie kolo sie zamyka. Zreszta tak jak Sony ma wplyw na owe maszyny tak samo Nikon moze sobie zazyczyc cos w matrycach.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Nieznam dokladnych powiazan Nikona i Sony czy tez Leica i Sony, wiem jedno sa to matryce sony, czy N albo L ma wplyw na ich ostateczny krztalt? pewnie tak bo ma dzialac z konkretnym body i konkretnym systemem (optyka) - stad pewnie wspolpraca L przy _dostoswaniu_ matrycy do L, czy inne firmy takie jak N, L maja wplyw na budowe matrycy na szumy na jej parametry itp... nie sadze to sa pewnie scisle strzezone tajemnice sony

To ze Nikon dostarcza sprzet do produkcji matryc nie oznacza wcale ze od nowego roku moze sie zmienic dostawca tego sprzetu ;-) w koncu mlotek to mlotek a srubokret to srubokret ;-)

Skoro Nikon ma taki wklad w produkcje matryc dla siebie - to dlaczego sie nie mowi ze sa to matryce Nikona robione przez sony tylko matryca Sony ?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    To ze Nikon dostarcza sprzet do produkcji matryc nie oznacza wcale ze od nowego roku moze sie zmienic dostawca tego sprzetu ;-) w koncu mlotek to mlotek a srubokret to srubokret ;-)
    Dokładnie zwłaszcza że steppery produkuje kilka firm. Po za tym Sony i Nikon to dawid i goliat.

Skoro Nikon ma taki wklad w produkcje matryc dla siebie - to dlaczego sie nie mowi ze sa to matryce Nikona robione przez sony tylko matryca Sony ?
    Na dodatek sony je sprzedaje na lewo i prawo. Może nastąpić taki dzień, że np. zrobią FF-a zamontują do swojego body, a nikonowi pokażą figę. Także ja tu symetrii też nigdzie nie dostrzegam.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale to troche wieksze i bardziej skomplikowane jak mlotek i srobokret. Liczac ze ten sprzet produkuje bardzo malo producentow na swiecie a Canon ma z pewnoscia gleboko daleko dostarczanie tego sonemu chyba jednak trudno bedzie przeprowadzic taka operacje.
    Poza tym te maszyny produkowane sa tak, ze nikon pyta ludzi z sonego "co chcecie". Inaczej sie nie da. To nie jest rynek rzadzacy sie marketingiem a technologiami posiadanymi przez dane firmy.
    ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Ale to troche wieksze i bardziej skomplikowane jak mlotek i srobokret. Liczac ze ten sprzet produkuje bardzo malo producentow na swiecie a Canon ma z pewnoscia gleboko daleko dostarczanie tego sonemu chyba jednak trudno bedzie przeprowadzic taka operacje.
    Poza tym te maszyny produkowane sa tak, ze nikon pyta ludzi z sonego "co chcecie". Inaczej sie nie da. To nie jest rynek rzadzacy sie marketingiem a technologiami posiadanymi przez dane firmy.
    Jest tak jak piszesz. Tyle że możliwości (finansowe) tych dwóch firm to przepaść. Dlatego tu nie ma symetrii. Po prostu brak matryc od Sony dla nikona moze oznaczać katastrofę. Brak stepperów od Nikona przejściowe problemy dla sony. Tak żeby sie bardziej trzymać konkretów. Sony na filmie "Kod Leonarda...." zarobiło tyle, że mogą za to postawić całą fabrykę matryc od nowa.
    Co nie zmienia faktu, że jest raczej tak jak napisał czornyj. Japońce sobie nie dadzą zrobić krzywdy.
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Zastanawiam sie czy usmiech p. Millera dotyczyl tylko niedoskonalego produktu Leica czy tez osob nigdy na sprzecie tej marki nie pracowaly...
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Nie bądź defetystą. Przy filmie to oni mogą zostać na zasadzie kapitana tonącego okrętu. Poprawią te pierdołki i świat.

Jeszcze pol roku temu bym sie zgodzil. Dzisiaj kompletnie mnie nie przekonujesz! A u Leica tak samo jak slaba jest tylna scianka do R9 tak samo spieprza te M8...
    Nie ten R&D... mają co trzeba

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów