Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 145

Wątek: leica M8

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

prawda jest jednak gdzie po środku. apart ten powstał odpowiadając na zapotrzebowanie użytkowników, którzy pracowali (to jednak troszkę co innego niż robienie zdjęć) analogowymi M-kami. jakość obrazu przy wysokich czułościach jest dla nich drugożędna (większość z nich pracowała na materiałach odwracalnych a tam jak wiadomo iso 400 jest już max.) więc maja swoje przyzwyczajenia.... leica jest mała, cicha, dyskretna, kultowa , i w pewien sposób uduchowiona (mówię tu o wszelakich M-kach). i powtarzająć - jest to oferta skierowana do ŚWIADOMYCH fotografików (nie poruszajmy problemów amatorów typu - "szumi na czułości 1600 isa (sic!) czy kupiłem trefny?"). pozdrawiam. w pewnych środowiskach cena nie gra większej roli. przypomnijecie sobie cenę M szostek i M siódemek analogowych - były oszałamiające a jednak się sprzedawały...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

Ja nie twierdzę, że to aparat dla wszystkich. Takich produktów niszowych jest więcej (Sigma SD, Epson-Bessa Cosina). Ale twierdzenie, że jest be, to opowiadanie banialuk. To bardzo dobry aparat do konkretnych zastosowań. I nawet jeżeli matryca nie jest super hiper, jeżeli procesor obrazu nie taki jak w Canonie to jeszcze pozostaje fotograf a tu najczęściej średnia artystyczna jest wyższa niż u przeciętnego Canoniera
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Domyślnie

wklejam tutaj tekst mojego kolegi ktory byl na warsztatach Leica.
    Zaznaczam, ze sam ma M7 i MP
    "> Dzis u pana G w galerii dzien miala Leica. M8. Poszedlem zobaczyc bo smutno tak zyc bez marzen. Piekne malutkie cacuszko. Popstrykac nawet mozna bylo. Srebrna i czarna, co kto woli. Kazden z niesmialoscia w renkie swojom chytal i slina ciekla mu do pasa. Zabawe dopiero popsul facio ktory nagle w nia nerwowo klepac zaczal. "Zawiesiela sie, ****a jedna!" On sie tak wyrazil. Spojzalem sie na Krzysia Millera pytajacym okiem, ktoren to tydzien ja testowal. Krzys sie usmiechnał i powiedzial rozbrajajaco ze wystarczy wyjac baterie. Natychmiast zrodzily sie we mnie podejzenia i spytalem sie jak czesto mu sie zawieszala. Krzys tylko sie juz usmiechal i nic nie mowil. Zaczelismy testy. Od ISO 1250. Jakosc byla porazkajaca. Schodzilem wiec w dol szybko i caly czas byly zajebiscie piekne, artystyczne szumy az do ISO 160 ktoreto w tym aparacie najnizsze jest. Dla pewnosci i porownania kazda fote lajkowa powtarzalismy na canonie d5 z lobiektywem 35/1,4. ale w zasadzie to bylo nie potrzebne bo golym okiem widac bylo co sie dzieje. Zalozylem jeszcze do lajki 35/1.4 by na pelnym otworze obraz logladnac. Niestety ze wzgledu na brak ostrosci nic widac nie bylo. Tlumacze sobie to tym ze z wrazenia rece mi sie trzesly i czas1/1000 sekundy byl stanowczo za dlugi. Mily pan Niemiec opowiadal o historii firmy a mi nagle przypomnialo sie ze wlasnie mleko na gazie no i zegnam, narazie. Ale dzisiejszy dzien stracony nie byl. Poznalem Krzysia Millera ktoren to okazal sie cholernie sympatycznym gosciem. Nawet dal mi do siebie telefon, czym chwale sie Wam zebyscie zzielenieli z zazdrosci. No bo tej lajki m8 to raczej ciezko komu bedzie zazdroscic. Bywajcie zatem. Z lajowskim pozdrowieniem XYZ. Howgh i ament i wogole!"
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no to ladnie... niech usmiech Millera opowie o tym czym jest dzisjaj Leica

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Jarku - jeśli to prawda, to Leica się musi zastanowić co dalej bo czeka nas chyba następna kapitulacja pięknej i kultowej marki.... ech pozostają analogi całe szczęście i slajdy typu Velvia

Początki nałogu

Domyślnie

Wierze w opowiesc Jarka Jaworskiego, ale zastanawiam sie jak mozna w dzisiejszych czasach uwalic aparat z duza przeciez matryca, kiedy niewielkie kompakciki daja znosna jakosc. Nie chce mi sie wierzyc by Letz wypuscil kompletnego- niesprawnego bubla?!? Moze to jakie uszkodzone bylo? Bo Literka M i cyferka 8 to do czegos zobowiazuje.
    Ciekawia mnie przyszle testy tego aparatu.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a moze ten M* to jakiś trefny prototyp? i leica w ten sposób sprawdza i testuje rynek? w dzisiejszych czasach to firmy mogą działać w niezrozumiały sposów.... a czy ktoś ma linki do testów tego..... hm.... epsona(???) z bagnetem leici?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a moze oczekiwania w stosunku do M8 sa znacznie wieksze niz do kompakcikow lub tez "zwyklych" lustrzanek cyfrowych? moze poprostu czar prysl wraz z nowa wersja softu zamisat mechaniki?, moze to jest tak jak z samochodami ze dzis japonskie samochody to europejskie fabryki a szwajcarskie aparaty to chinska elektornika ?

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

faktem jest, ze leica sławna była własnie z mechaniki, która w dzisiejszych cyfrach występuje w ograniczonym zakresie... nie ma prowadzenia filmu, sprzęgania tego wszystkiego z migawką itp itd i leica zrobiła świetny aparat zapominając, że teraz najważniejszym elementem aparatu jest matryca i może nie sam układ scalony a raczej zaprogramowanie tegoż układu.... niech leica niestety ale uczy się od konkurencji co i jak bo padnie jak nasz rząd i sejm (wiem wiem.... marzenie ściętej głowy )

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No nie przesadzajmy znowu z tą legendą. Legenda jest i owszem, marka też, szkła super ale trudno nie oczekiwać od aparatu za ponad 10tyś zł żeby nie robił super zdjęć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów