Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: EF 35 f2 delikatne szkiełko ?

Mieszany widok

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie EF 35 f2 delikatne szkiełko ?

Czołem !

Juz drugi raz uszkodziłem obiektyw EF 35 f2 przy stosunkowo lekkim uderzeniu tegoż obiektywu, zamocowanego na body (5d) dyndającym na szyi ... Rozbujany aparat uderza w nogę i nagle przestaje działać pierścień ostrości - nie działa ani AF ani MF ... poprostu coś sie blokuje

Jako że to mój ulubiony obiektyw, nie mogę zrealizować części pomysłów urlopową porą, i generalnie można się trochę zfrustrować ...

Zastanawiam się czy wszystkie 35tki f2 są tak delikatne, czy ja mam wyjątkowo "sensitive" egzemplarz ??

Oczwiście serwis załatwia sprawę z 1 dzień, ale sam fakt jest denerwujący .
    A na 35L nie wydam 6 k bo uważam że to strata kasy

Przydał by sie jakiś patent zabezpieczający tą wysuwaną część przed mechanicznymi bodźcami ... zna ktoś coś takiego ??

pzdr
    Antek

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mój kolega... wyjął ten przycisk (nmie chcę wiedzieć jak ) i ma obiektyw TYLKO af.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Mój kolega... wyjął ten przycisk (nmie chcę wiedzieć jak ) i ma obiektyw TYLKO af.
    u mnie ten przycisk "wyjal sie" juz drugi raz w ciagu miesiaca.
    Co do samego obiektywu to uwazam ze jest naprawde mocny, bo uderzalem nim nie raz, nie dwa.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie

moja awaria nie ma chyba nic wspólnego z przełącznkiem AF/MF ale raczej z samym "impactem", uderzeniem w część ruchomą samego obiektywu...
    Co do samego obiektywu to uwazam ze jest naprawde mocny, bo uderzalem nim nie raz, nie dwa.
    no właśnie kwestia w którą "część" czy w tą wysuwaną odpowiadającą defacto za ustawienie ostrości, czy w obudowę, co do której nie mam zastrzeżeń .

...

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo Zobacz posta
    moja awaria nie ma chyba nic wspólnego z przełącznkiem AF/MF ale raczej z samym "impactem", uderzeniem w część ruchomą samego obiektywu...
    ...

No wlasnie dlatego ja zawsze mam zalozone oslony przeciwsloneczne.
    W tego typu stalkach sa one niewielkie. Tak samo boje sie o 50/1.4 dlatego zawsze mam zalozona na nim oslone. Dobrze jeszcze wymienic wtedy dekielek Canona na taki typu Tamron/Hama latwo sciagalny gdy jest oslona.

Uprawnienia umieszczania postów