Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Karta CF do 300D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez kfaz
    Co do pradozernosci... na 1GB MD 10D robilem ok 500 zdjec na 1 aku. Na 1GB CF Lexar na 1 aku robie... ok 500 zdjec. Ciekawe .
    Moze w 10D nie widac roznicy ale w Minolcie DImage7 roznica byla bardzo zauwazalna
    Moze to kwestia pradozernosci albo gospodarki pradowej i zachowywania pradu body a nie akurat MD ?
    Niestety w tescie na fotopolis nie ma slowa o wytrzymalosci akumulatorkow D7D a na dpreview jeszcze testu nie ma...
    oj.... to MD (na wymarciu -poniekad, chyba ze wprowadza 100GB za mniej niz $500) byl kompromisem
    byl po prostu tani(szy) - teraz.... traci sens
    My o jednym, ty o drugim . Pradozernosc to pozostalosc watku o tym ze JA nadal sobie MD chwale i wcale nie narzekam na jego wady. Nie bylo w ogole mowy o tym co _teraz_ kupic - MD czy CF... bo wiadomo ze CF , ale to wcale nie znaczy od razu ze nagle przestalem lubic MD 8) .

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    Co do pradozernosci... na 1GB MD 10D robilem ok 500 zdjec na 1 aku. Na 1GB CF Lexar na 1 aku robie... ok 500 zdjec. Ciekawe .
    Moze w 10D nie widac roznicy ale w Minolcie DImage7 roznica byla bardzo zauwazalna
    Moze to kwestia pradozernosci albo gospodarki pradowej i zachowywania pradu body a nie akurat MD ?
    Niestety w tescie na fotopolis nie ma slowa o wytrzymalosci akumulatorkow D7D a na dpreview jeszcze testu nie ma...
    oj.... to MD (na wymarciu -poniekad, chyba ze wprowadza 100GB za mniej niz $500) byl kompromisem
    byl po prostu tani(szy) - teraz.... traci sens
    My o jednym, ty o drugim . Pradozernosc to pozostalosc watku o tym ze JA nadal sobie MD chwale i wcale nie narzekam na jego wady. Nie bylo w ogole mowy o tym co _teraz_ kupic - MD czy CF... bo wiadomo ze CF , ale to wcale nie znaczy od razu ze nagle przestalem lubic MD 8) .
    o tym samym, czytaj pomiędzy - MD jest do bani ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale fajnie panowie cytujecie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

kfaz
    Guest

Domyślnie

Nie mam pojecia jakie jest tego zrodlo, wiem tylko, ze MD (znacznie) szybciej zabija baterie i jest wolniejszy od CF. W przyczyny nie wnikam bo srubki i scalaki mnie nie interesuja. Aparat jest do robienia zdjec a nie analizowania

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

KFAZ - bo nie jesteś onanistą!! (sprzętowym oczywiście)
    //mj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Musi byc takie cytowanie zeby bylo wiadomo o czym piszemy bo sie watek na kilka offtopow rozrosl

Nie mam pojecia jakie jest tego zrodlo, wiem tylko, ze MD (znacznie) szybciej zabija baterie i jest wolniejszy od CF.
    A ja wiem z wlasnego (i nie tylko, z wielu watkow na grupie pl.rec.foto.cyfrowa i doswiadczen innych posiadaczy MD) doswiadczenia ze pradozernosc MD to falszywy stereotyp, albo czesciowo falszywy - na pewno nie dotyka aparatow zasilanych BP-511 (ani w G3 ani w 10D nie zauwazylem wiekszego poboru mocy przez MD w porownaniu do CF, i nie tylko ja).
    Natomiast ze wolniejszy - to fakt.
    Kiedys byl szybszy od "zwyklych" CF... obecnie poziom technologiczny produkcji CF sie podniosl a MD nie i jest wolniejszy juz o "zwyklych" CF i sporo wolniejszy od tych szybszych (zapis serii 9 RAW w 10D - na MD ok 15 sekund dluzszy niz na Lexarze 80x ... ).

Co nadal nie zmienia faktu ze fakt kupna przeze mnie okazjonalnie 1GB CF nie oznacza ze przestalem bronic MD 8) - z mojego doswiadczenia wynika ze wbrew stereotypom nie gubi on zdjec, nie jest cholernie delikatny i nie jest pradozerny a wolniejszy jest tylko odrobine (prawie niezauwazalnie, chyba ze ktos namietnie pelne serie pstryka). Jesli macie inne doswiadczenia to coz... przykro mi w imieniu waszych MD 8) .

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Musi byc takie cytowanie zeby bylo wiadomo o czym piszemy bo sie watek na kilka offtopow rozrosl
    Ale można wyciachać może troche starych tekstów i zostawić tylko ostatni bez straty.

z mojego doswiadczenia wynika ze wbrew stereotypom nie gubi on zdjec, nie jest cholernie delikatny i nie jest pradozerny a wolniejszy jest tylko odrobine (prawie niezauwazalnie, chyba ze ktos namietnie pelne serie pstryka). Jesli macie inne doswiadczenia to coz... przykro mi w imieniu waszych MD 8) .
    Pragnę przypomnieć, co mówiłeś o Kingstonach.
    Chodzi o to ze ogolnie... Kingstonowi zdarzyla sie wpadka, a Sandiskowi, Lexarowi itp nie.
    Sa wadliwe karty Kingstona sa i niewadliwe. Ryzyko nalezy do kupujacgo, ale jest o wiele mniejsze gdy sie wezmie karte nie-Kingstona, ze karta padnie.
    Z MD może być tak samo.

BTW. Moje doświadczenia z MD, choć krótkie, pokrywają się z Twoimi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

A tak suma sumarum, to muszę zakupić jakąś kartę CF 1GB, albo najlepiej 2GB, bo czasami oprócz fotek jakiś film można skopiować, a nawet 2 filmy, albo jeden film na podzielony na 2 części po 700MB każda część.
    //mj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pragnę przypomnieć, co mówiłeś o Kingstonach. (...)
    Z MD może być tak samo.
    Znowu sie popre swoim i grupowym doswiadczeniem - o wieeeeleeee czesciej czytalem o wadliwych Kingstonach niz o padajacych MD.
    Poza tym Kingston to firma i konkretne serie... MD to technologia i chyba tylko dwie firmy (kiedys IBM, teraz Hitachi i Sony? no i jakies noname na pewno ). Wg mnie nie ma co porownywac i mieszac tutaj mojego zdania o Kingstonach z moim zdaniem o MD :P

Miasto
    Białystok

Domyślnie

[quote="Vitez"]
    Poza tym Kingston to firma i konkretne serie... MD to technologia i chyba tylko dwie firmy (kiedys IBM, teraz Hitachi i Sony? no i jakies noname na pewno ). [quote]
    I co z tego?
    Wg mnie nie ma co porownywac i mieszac tutaj mojego zdania o Kingstonach z moim zdaniem o MD :P
    Ja tylko pisze, że Twoje czy moje dobre doświadczenia nie znaczą, że to jest produkt dobry. Ja nie mam zdania na ten temat, ale na zdrowy rozum MD musi być bardziej wrażliwy na uszkodzenia. Pewnie czytałeś o CFach przybijanych do drzewa itd...

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów