Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: d80 vs 20d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Miałem taki egzemplarz nieprzyjemność użytkować. Po prostu zdjęcia z niego były miękkie. Miałem go kilka miesięcy. Przy tych samych ustawieniach zdjęcia z 20D mojego kolegi były ostrzejsze. Mój inny znajomy z Zakopanego sprzedał 20D na rzecz 30D, bo miał też zastrzeżenia co do ostrości zdjęć. Po kupieniu 30D twierdzi, że jest dużo lepiej. Moi znajomi z Warszawy mają 20D i cały czas biadolą na kwestię miękkości zdjęć z niego pochodzących. Problem Vitez polega na tym że świat nie kończy się tylko na tym forum. Nie wiem czy tu o tym ktoś pisał. Piszę o przykładach z mojego otoczenia i swoim. O ludziach którzy albo są zawodowymi fotografami albo zaawansowanymi amatorami robiącymi dużo zdjęć w różnych warunkach przy różnych ustawieniach i mających pojęcie o fotografowaniu. Może mój błąd polega na tym że ująłem to zbyt kategorycznie i że nie napisałem, że na podstawie moich doświadczeń, ja bym używanej 20-tki nie kupił i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-10-2006 o 19:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Miałem taki egzemplarz nieprzyjemność użytkować.
    jedna jaskolka wiosny nie czyni - skad wiesz ze jest wiecej takich 20D ? bo ja po raz pierwszy sie spotykam z taka opinia ;-)

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    jedna jaskolka wiosny nie czyni - skad wiesz ze jest wiecej takich 20D ? bo ja po raz pierwszy sie spotykam z taka opinia ;-)
    Widać że nie przeczytałeś dalszego ciągu. Być może że akurat ja i moi znajomi mieli takiego pecha.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Kurde, to teraz chyba się wyjaśniło, że to nie Tamron tylko body mi mydli
    A tak kombinowałem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Być może że akurat ja i moi znajomi mieli takiego pecha.
    Nadal stawialbym nie na pechowa puszke a na nieumiejetnosc obrobki.
    Jakby sie uprzec to tez mam mydlane fotki w RAWie, ale odpowiednie ustawienie procesowania RAW daje odpowiedni efekt koncowy.
    Robiac w JPG na maksymalnej ostrosci - jest OK z ostroscia, z innymi elementami zdjecia gorzej, bom sie odzwyczail od jpg.

Oprocz tego ze zbyt kategorycznie to ujales to rowniez kolejny zarzut - dlaczego uwazasz ze to akurat starsze, uzywane 20D "moga tak miec" ?
    I nadal nie okresliles sie gdzie jest granica "uzywane tak maja" - czy uzywane dzien, miesiac, rok ?

Stosujac podobny tok myslenia ja moge napisac ze mam sporo znajomych (mniej lub bardziej) ktorzy nie maja zadnych problemow ze zdjeciami czy mydlem z 20D, nawet na gorszych szklach niz moje... czy to daje mi prawo do uogolniania "uzywane 20D sa super" analogicznie do tego, jak ty to zrobiles?
    Wiecej umiaru zycze w opiniowaniu .

Aha... najczesciej zarzut o mydlastosc Canonow (nie tylko 20D) pada od strony Nikoniarzy, u ktorych jest nieco inny filtr przed matryca dajacy ostrzejsze fotki ale gorsze artefakty (tzw moire - efekt mory). Moze tu jest pies pogrzebany?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nadal stawialbym (...)
    Ale obróbka nie ma tu nic do rzeczy, bo mowa o rawa-ch. A że kilka osób miało problem (kupiliśmy puszki dawno niemal w tym samym czasie zresztą za straszną kasę) to się ukuło teorię (być może błędną), że to jakaś choroba wieku niemowlęcego i tyle. Ja już tej 20 - tki nie mam bo "rzyczliwi" złodzieje mi rozwiązali problem.
    Co do nikonów to niektóre miały słabszy filtr AA ale na D200 też słyszałem utyskiwania, że zbyt miękki. Miałem sporo do czynienia z nikonami i jakoś mnie w ich stronę nie ciągnie .
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z fotografią i nie chcesz przeznaczyć dużych pieniędzy na cały osprzęt to kupuj Nikona D80 z kitem tzn. 18-70 DX. A potem jakieś szkło do macro. No chyba, że masz zamiar używać szkieł na gwint M42, wtedy to tylko Canon. Moim zdaniem komuś początkującemu łatwiej będzie zrobić dobre zdjęcie Nikonem. No i Nikon ma tańsze i lepsze obiektywy z niskiej i średniej półki. Polecam stałki 35/2 i 50/1.8.
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale obróbka nie ma tu nic do rzeczy, bo mowa o rawa-ch.
    Aha... czyli to w rawach byly dziwne kolory i mdly obraz... no coz... gratuluje znajomosci tematu "co to RAW" , od jak wielu czynnikow i programow zalezy jego 'jakosc' no i pozostaje zakonczyc temat .

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Aha... czyli to w rawach byly dziwne kolory i mdly obraz... no coz... gratuluje znajomosci tematu "co to RAW" , od jak wielu czynnikow i programow zalezy jego 'jakosc' no i pozostaje zakonczyc temat .
    Skoro uważasz że w Rawach wywoływanych tym samym programem i oglądanych na tym samym sprzęcie nie da się nic porównać to juz nic nie poradzę. Super jest też Twoje podejście, że oceniasz umiejętności ludzi których w ogóle nie znasz.
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów