Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: d80 vs 20d

douglas
    Guest

Domyślnie d80 vs 20d

witam
    wiem ze to forum canona jednak chcialbym prosic o pomoc w wyborze miedzy nikonem d80 a canonem 20d...
    potrzebuje aparat do pracy(ale nie jestem profesjonalista) a dokladnie do robienia zdjec katalogowych zegarkow oraz amatorsko jakis plener, portret etc
    chce kupic aparat na tyle dobry zeby nie przejmowac sie po jakims krotkim czasie ze moglem dolozyc 200zl i miec duzo lepszy komfort pracy...
    prosze o opinie biorac pod uwage rowniez szkla jakie musialbym zakupic pozniej, ich cene, jakosc, niezawodnosc.
    mile widziane podpowiedzi jakie te szkla powinny byc bo rozumiem ze musialbym miec obiektyw makro do katalogowych fotek oraz oddzielny jakis uniwersalny.
    bede wdzieczny za obiektwne odpowiedz oraz komentarze uzytkownikow
    goraco pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Postanowiłem się nie udzielać w wątkach takich jak ten, bo krew może człowieka zalać ;-)
    Ale kup Canona. I odrazu 30D.

I na 'dzieńdobry' naucz się panie szukać.

Na początek:
    http://canon-board.info/showthread.p...&highlight=D80

Coś już napisał Awatar Sorcerer
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam nowego forumowicza!
    Człowiek "nowy" a tu takie przywitanie. Wstyd mi za niektórych forumowiczów. Po to jest dział dla początkujących, żeby mogli zadać pytanie nawet takie: "Co kupić?". A jak się komuś nie podoba, to nie musi się udzielać. Proste.
    Pozdrawiam!
    p.s. Polecam 20D Na obiektywach macro to sie nie znam.
    20D || Sigma 18-50/2.8 EX DC || Sigma 70-300/4-5.6 APO DG MACRO
    Minolta 700si || Minolta 28-105/3.5-4.5 || Sigma 70-300/4-5.6 APO MACRO
    Moje fotki: onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth

Domyślnie

Witaj. Jeśli chodzi o początek i zdjęcia katalogowe zegarków to nie koniecznie musi to być, jak sugeruje przedmówca, obiektyw macro. W namiocie bezcieniowym z ebiektywem 50mm 1.8 zyskasz w pełni zadowalające efekty, testowałem również na zegarkach i jak dla mnie wystarczy. Poniżej mała próbka. Co do body to polecam od razu 30D.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym jeszcze polecał lekturę tych wątków:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13285
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12786
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14297
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14302
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14985
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14690
    Jest tego trochę nie wszystkie traktują bezpośrednio o D80 ale na ich podstawie powinieneś sobie wyrobić w miarę obiektywną opinię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sorcerer Zobacz posta
    Wstyd mi za niektórych forumowiczów
    W którym miejscu?? Za mało linków podałem?

Cytat Zamieszczone przez Sorcerer Zobacz posta
    P.S Polecam 20D Na obiektywach macro to sie nie znam
    A Ty aleś pomógł...

Do autora wątku. Wg mnie jak kupujesz od nowa puche to najlepiej odrazu dopłacić te parę stówek i wziąć 30D. Gdybyś miał 20D to zmiana na 30D była by bezsensowna. Zbyt mały przeskok w tej sytuacji. Chyba, że jest się masturbatorem ;-)

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

używany 20D można już dostać za 2700 PLN, najtańsze 30D to 4200 PLN, a to co ważne (wizjer, AF, matryca) mają te same. Za różnicę w cenie ma się prawia 100/2.8 macro.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z tym że mała uwaga. W przypadku używanych 20D można trafić na nieźle mydlane egzemplarze. W tych nowych już nie słyszałem żeby ktoś narzekał. Ten co ja miałem miał kłopoty i z ostrością i kolorem . I nie jestem jedyną osobą która na to narzekała. Także jak 20D to polecam nowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

ja tam jednak polecałbym 20d w zamian 30d - za róznicę w cenie można mieć gripa, aż takich różnic w puszkach nie ma (tzn. zastanów się czy są tak istotne dla ciebie)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z tym że mała uwaga. W przypadku używanych 20D można trafić na nieźle mydlane egzemplarze. W tych nowych już nie słyszałem żeby ktoś narzekał. Ten co ja miałem miał kłopoty i z ostrością i kolorem . I nie jestem jedyną osobą która na to narzekała. Także jak 20D to polecam nowy.
    Ale... masz jakies wsparcie?
    Bo takie zarzuty mozna o dowolnym modelu na bazie dowolnych, nawet wyssanych z palca, dowodow napisac.
    Ja mam 2 letniego 20D i zadnych problemow. Na tym forum tez nigdy nie spotkalem sie z tak dramatyczna opinia.

To znaczy nie... spotkalem sie... i w 99,9% okazywalo sie to nieumiejetnoscia obslugi aparatu/nieswiadomoscia ze zdjecia trzeba czasem troche obrobic .

Tak wiec skoro "nie jestes jedyna osoba" - to pokaz te inne osoby a ze swojego egzemplarza moglbys pokazac przyklady z exifem i daloby sie zdiagnozowac czy to wina body, obiektywu czy fotografa.

Bo tak bez konkretow na zasadzie "ktos gdzies kiedys" - to tylko niepotrzebnie straszysz i mozesz narazic kogos na zbedne koszta w postaci drozszego, bo nowego body.

I nie - nie sprzedaje swojego 20D, zeby ktos nie pomyslal dlaczego tak bronie uzywanych .

A i jeszcze jedno pytanie - jak zaklasyfikujesz te wadliwe, uzywane 20D ktorych nalezy sie wystrzegac? Jakas konkretna seria, rocznik, jakas data przelomowa? Bo wiesz... 2 dni przepstrykany to tez juz uzywany i jak tu go dopasowac do twojej kategorii "trefnych bo uzywanych 20D" ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów