Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
Być może że akurat ja i moi znajomi mieli takiego pecha.
Nadal stawialbym nie na pechowa puszke a na nieumiejetnosc obrobki.
Jakby sie uprzec to tez mam mydlane fotki w RAWie, ale odpowiednie ustawienie procesowania RAW daje odpowiedni efekt koncowy.
Robiac w JPG na maksymalnej ostrosci - jest OK z ostroscia, z innymi elementami zdjecia gorzej, bom sie odzwyczail od jpg.

Oprocz tego ze zbyt kategorycznie to ujales to rowniez kolejny zarzut - dlaczego uwazasz ze to akurat starsze, uzywane 20D "moga tak miec" ?
I nadal nie okresliles sie gdzie jest granica "uzywane tak maja" - czy uzywane dzien, miesiac, rok ?

Stosujac podobny tok myslenia ja moge napisac ze mam sporo znajomych (mniej lub bardziej) ktorzy nie maja zadnych problemow ze zdjeciami czy mydlem z 20D, nawet na gorszych szklach niz moje... czy to daje mi prawo do uogolniania "uzywane 20D sa super" analogicznie do tego, jak ty to zrobiles?
Wiecej umiaru zycze w opiniowaniu .

Aha... najczesciej zarzut o mydlastosc Canonow (nie tylko 20D) pada od strony Nikoniarzy, u ktorych jest nieco inny filtr przed matryca dajacy ostrzejsze fotki ale gorsze artefakty (tzw moire - efekt mory). Moze tu jest pies pogrzebany?