A duplex to co to??Decyzja jeszcze nie zapdała.
Oczywiście drukarka jest dla znajomego. Ja ją muszę tylko pomóc kupić no i wybrać najpierw![]()
A duplex to co to??Decyzja jeszcze nie zapdała.
Oczywiście drukarka jest dla znajomego. Ja ją muszę tylko pomóc kupić no i wybrać najpierw![]()
Napewno nie warto kupować drukarki gdzie się dosypuje toner, bo wymiana bębna bywa mocno kosztowna. Miałem HP ale... zdecydowanie teraz preferuje Canona albo Samsunga. Mam gdzieś 1520ML i jest to dobra drukarka.
Duplex to możliwość drukowania dwustronnego, dobra rzecz tylko w tym, że kosztowna.
Dwie wymienione firmy produkują głowne podzespoły dla innych producentów albo całe drukarki.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
WidziszJak byl bys wierny Canonowi to bys mial ladna atramentowke z duplexem i drukowaniem na cd oraz kartridzami o pojemnosci 30ml
Nigdy nie sluchaj sprzedawcow!
Co do laserowek to zdaje sie, ze tutaj HP tez wychodza najdrozej jesli chodzi o materialy do nich.
A mit HP o koniecznosci wymieniania bebnow jest tak samo durny jak mit o koniecznosci wymiany glowic w atramentowkach. Wpychaja tanie badziewie to sie psuje. Jakos w Canonach czy epsonach sie nie wymienia i tez dziala.
...
Wierność Canonowi to ważna rzecz. Mam od kilku lat kopiarko-drukarkę Canona i działa bez zarzutu. HP też miałem ale to nie to i drogie materiały eksploatacyjne.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Z pełnym przekonaniem popartym ok. 10 letnim używaniem w firmie drukarek laserowych stwierdzam, że nie ma na rynku lepszej oferty niż Kyocera. HP to drogi jak nieszczęście mit przeszłości. Owszem drukarki klasy LJ 4Si produkowane bardzo dawno temu i nowe heavy duty to sprzęt zrobiony dość solidnie, szczególnie staruszki, ale wszystko inne to jednorazowy szajs do tego bardzo drogi w eksploatacji.
Cała "tajemnica" to bęben światłoczuły. Znakomita większość drukarek ma badziewne, jednorazowe bębny wbudowane w kartidge. Ponieważ kartridź to prócz bębna jeszcze toner i często developer są one bardzo drogie. Regeneracja poprzez dosypanie tonera mija się z celem bo bęben został zaprojektowany na określony przebieg, a wymiana bębna, listew i dosypanie proszków jest również dość drogie.
Kyocery z serii EcoSys mają zamontowane wewnątrz ceramiczne bębny światłoczułe o przebiegu wyliczonym na ok 300.000 kopii. Na 100.000 producent daje gwarancje. Kartidż to tylko pojemnik na toner, który jest pomieszany z developerem. Nie wiem czy we wszystkich modelach jest taka mieszanka, ale od FS-600 do FS-3800 tak. 1/2 kg przyzwoitego proszku kosztuje ok. 100zł. Wystarcza na ok. 20.000 kopii (5%). Łatwo wyliczyć, że jedna kopia to pół grosza. Dosypanie proszku do kartridża jest banalnie proste dla "dwuleworęcznego", a "pozbawieni rąk" mogą za podobną kwotę kupić kartridż regenerowany. Jakość wydruków jest znakomita, szczególnie w modelach 1200dpi.
Na Allegro jest ich dużo. Najtańsze w cenach zaczynających się od ok. 100zł, a dużo szybsze i bogatsze w wyposażenie to max 400zł. Droższe to już bardzo szybkie modele przeznaczone dla grup roboczych w dużych firmach.
Kurde, dużo się wyjaśniło. Dzięki za informacje.
Opcję druku dwustronnego szukałem w drukarkach, ale nie wiedziałem że nazywa się to DUPLEX. Wymienione drukarki przeze mnie tego nie mają. W specyfikacji pisze, że drukowanie dwustronne tak - ale ręczne - cokolwiek to znaczyBezsens.
Osobiście mam EPSONA EPL-5900 którego dostałem w spadku od kolegi z pustym kartridżem. Dokupiłem toner (proszek) za 50zł i hula aż miło. Jestem pod wrażeniem jakości druku. Ale obecnie w ofercie EPSONA nie widzę tanich drukarek. Chyba od 700zł w górę. Ta moja jedynie co, to ma czasem problem z pobraniem papieru. Chyba się ten wałek wyrobił, co nie? Muszę spojrzeć czy można to kupić gdzieś osobno. Szkoda, że ona nie ma druku dwustronnego.
Ale wracając do tematu - muszę przejrzeć wasze propozycje.
Ten HP chyba jednak odpuszczę.
@Kuchatek - którą masz na myśli? Jakąś Pixme?
Zdaje sie ze Canon nie ma atramentowek ktore sie nie nazywaja Pixma, wiec duzego wyboru nie mamLaserowka do domu tez dobra. Zalezy co drukujesz. Ja nie mam dobrego labu pod reka (zreszta laby sux
) to mam atramentowke.
Niezaleznie od technologii grunt to trzymac sie z daleka od HP. Wykorzystuja oni swoja dominujaca pozycje gozej jak Canon, bo Canon to choc ladne zdjecia robiA hp to tylko duzo kosztuje i nic dobrego w zamian
![]()
...
HP LJ 1022 posiadam i jestem bardziej niż zadowolony a dosypywanie tonera jest możliwe choć skomplikowane...jest instrukcja obrazkowa w necie.
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
a wiec tak - reczna opcja druku dwusrtonnego polega na tym ze drukarka drukuje nieparzyste strony. po skonczonej serii uzytkownik musi (w zaleznosci od drukarki roznie bywa bo roznie papier biora) przewrocic papier I odwrocic karki. wtedy musisz nacisnac ok I na odwrocie drukuja sie parzyste. na poczatkujest to troche uciazliwe poniewaz trzeba nauczyc sie jak bwkladac. potem jest O.K.