Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: eos/m42 rodzaje

creapi
    Guest

Domyślnie eos/m42 rodzaje

Jakie rodzaje tych adapterów można spotkać? Pytam dlatego, że kupiłem adapter na allegro i po przykreceniu heliosa 44m cyferki przesłony i ostrosci sa po lewej na dole. Czy to normalne? Wyglada na to ze tokarz byl "utrudzony" albo co?

Adapter kupiłem tu:
    http://allegro.pl/item130357008_adap...l_mosiadz.html

Domyślnie

A musisz się sugerować tą czerwoną kropką przy zakładaniu pierścienia ??

creapi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski Zobacz posta
    A musisz się sugerować tą czerwoną kropką przy zakładaniu pierścienia ??
    Nie mam wyjścia.

BTW co czerwona kropka ma do rzeczy?
    Ostatnio edytowane przez creapi ; 05-10-2006 o 16:43

Domyślnie

No tak, zapomniałem że to mój pierścień był jakiś inny. Aż poszedłem sprawdzić i fakt można go założyć tylko w jednym położeniu stąd moje pytanie. Ja miałem samoróbkę i działała dokładnie jak zakładanie dekla na body, można ją było założyć na 3 sposoby przekręcając i zakładając inaczej. Sorka za głupie pytanie

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Ogólnie nie powinno tak być i moga być problemy z nieskończonością ( zdarza się odchylenie o ok 10 % ale to już przegięcie)

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak byc nie powinno. Mam 2-ie takie redukcje, nie dosc ze sa czarne, czyli ktos zadal sobie trud pomalowania ich, to jeszcze cyferki wychodza u gory. Kiepska ta redukcja.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

creapi
    Guest

Domyślnie

Rzeczywiscie mam wrazenie ze nie ostrzy na nieskonczonosc.
    Moim zdaniem nie ma technicznych powodów dla których obiektyw nie miałby być mocowany prawidlowo na tym adapterku. Skoro w korpusie praktiki lub zenita siada jak należy to i tu powinien.
    Obawiam sie ze kupilem po prostu jakis chinski szmelc i lece z reklamacja do sprzedawcy.
    Proszę o wypowiedz osoby posiadajace adaptery eos/m42. Jak to jest z tymi waszymi przejsciowkami?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja mam dwie przejściówki i w obu jest skala tam gdzie być powinna, czyli na górze.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

creapi
    Guest

Domyślnie

Ok. Dziękuję wszystkim za informacje.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

A ja mam taką ciekawostkę: Mam dwie różne przejściówki. Jedna czarna i solidna, druga nie "malowana" i jakaś taka cieńka. Z dSLR obie dzałają bardzo dobrze i nigdy sięnie zastanawialem czy obiektyw nie jest jakoś obrócony. Natomiast w EOS300 pojawia sięproblem z cieńką "srebrną" przejsciówką. Po podłączeniu Zenitar'a 16mm przy robieniu zdjęcia zachacza o jego filtr lustro Aparat głupieje i nic się nie dzieje. Wtedy power off i lustro jakoś tam opada
    Może przy zakupie przejściówki trzeba brać pod uwagę też jej grubość??

Czy ktoś też tak już miał?
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uprawnienia umieszczania postów