Mam 30D i do tego C 85/1.8 oraz C 17-40/4L, miałem T 17-35/2.8-4.0. Jeśli chodzi o współpracę wspomnianych szkieł z 30D to nie widzę problemu poza sytuacjami kiedy jest mało światła ale nie wymagajcie za dużo, to nie seria "jednen" Canona tylko model amatorski zaawansowany.
Osobiście przyjąłem zasadę kupowania szkieł, które będą pasowały do FF'a w przyszłości (mam nadzieję nidalekiej). Prawda, że 5D to zupełnie inne body i milej współpracuje się z pełną klatką bez cropa ale to kosztuje. Joanna ma rację, że jeśli kupi dziś 30D nie musi go sprzedawać a może sobie zostawić jaku drugie body, sam zresztą chcę tak zrobić. Mimi wszystko czasem crop się przydaje, zwłaszcza przy tele co miałem okazję już sprawdzić.
Nie przesadzałbym bym z twierdzeniem, że za 2-3 lata będą tylko FF, producenci za dużo wydali na szkła dedykowane pod matrycę APS-C, poza tym nie wiele firm oferuje FF.
Moja sugestia, jesli chcesz kupić budżetowo to 30D, dwa Tamrony 17-35 i 28-75 no i stałka 85/1.8, piękne szkło. Jeśli masz więcej śrdoków zdecydowanie 17-40/L, jest solidniejszy a światło 4 nie jest takie złe.
Pozdrawiam i powodzenia.