Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: 10D i problemy AF

Dopiero zaczyna Awatar kchmielu

Domyślnie

Myszor - pewnie byłeś w Rzeszowie na ul. Gałęzowskiego 2. Rzeczywiście ten Pan tam ma pojęcie o aparatach, ale niestety nie ma za bardzo dostępu do części. Za to zdziwiło mnie zachowanie Żytniej. Miałem z nimi do czynienia kilkanaście razy, ale nigdy na siłę mi nie wciskali wymiany sprawnych podzespołow....

Domyślnie Nie dziala AF w canonie 10d

mam Canona 10d + sigma 18-125 i nie wiem co sie dzieje jak chce cos zrobic na AFie to kreci sie silnik w jedna i druga strone i nie moze nic wyostrzyc
    a jak robie zdjecie na manualu to jak sa punkty Afa w w body to sie nie swieca jak cos wyostrze recznie ?

o co chodzi / czy to obiektywu wina czy body ??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michalec Zobacz posta
    mam Canona 10d + sigma 18-125 i nie wiem co sie dzieje jak chce cos zrobic na AFie to kreci sie silnik w jedna i druga strone i nie moze nic wyostrzyc
    a jak robie zdjecie na manualu to jak sa punkty Afa w w body to sie nie swieca jak cos wyostrze recznie ?

o co chodzi / czy to obiektywu wina czy body ??
    spróbuj również pochylając aparat w górę, w dół i na boki.
    Jesli zadziała to masz ten sam problem co poprzednicy.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

qlimaxseeunextyear
    Guest

Domyślnie AF przy 10D przestal dzialac pomocy!!

Pstrykałem....pstrykałem i chyba zapstrykalem! bylem na festynie i w którymś momencie przestał działać AF w ogóle nie łapie, próbowałem na innych trybach nic...inne obiektywy, tez nic! Zmieniałem punkt łapania ostrości nic! wyczyściłem sensor tez nic już nie wiem sam CO NAJLEPSZE! focus częściowo działa jak trzymam aparat w pozycji pionowej spustem migawki u góryczasami działa! nie wiem czy to koniec żywota mojej 10 teczki ?? czy wie ktoś czy da się to naprawić czy czeka go wycieczka do serwisu??

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qlimaxseeunextyear Zobacz posta
    Pstrykałem....pstrykałem i chyba zapstrykalem! bylem na festynie i w którymś momencie przestał działać AF w ogóle nie łapie, próbowałem na innych trybach nic...inne obiektywy, tez nic! Zmieniałem punkt łapania ostrości nic! wyczyściłem sensor tez nic już nie wiem sam CO NAJLEPSZE! focus częściowo działa jak trzymam aparat w pozycji pionowej spustem migawki u góryczasami działa! nie wiem czy to koniec żywota mojej 10 teczki ?? czy wie ktoś czy da się to naprawić czy czeka go wycieczka do serwisu??
    Zacznij od przeczyszczenia styków w body, ale i obiektywach też. Podobną historię miał kolega i pomogło :wink:

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Skoro działa jak trzymasz inaczej to moze winda spustu migawki a nie samego AF. Nie wiem jak w 10D ale sprobuj przelaczeyc zeby AF sie uruchamial po wcisnieciu * warto wykluczyc wine przelacznika.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jeszcze jedna rzecz, ktora w takich sytuacjach moze pomoc:
    wyzerowanie C.fn.-ow i innych ustawien aparatu, wyjecie baterii
    podtrzymujacej EEPROM i normalnego akku.

rzekomo zdarza sie "ozywienie" AF w ten sposob. ale czy
    zmartwychwstanie to nie wiem, nie mialem przyjemnosci sprawdzac
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jeszcze jedna rzecz, ktora w takich sytuacjach moze pomoc:
    wyzerowanie C.fn.-ow i innych ustawien aparatu, wyjecie baterii
    podtrzymujacej EEPROM i normalnego akku.

rzekomo zdarza sie "ozywienie" AF w ten sposob. ale czy
    zmartwychwstanie to nie wiem, nie mialem przyjemnosci sprawdzac
    Akustyk, ja miałem kiedyś taką sytuację. Dziecko przestawiło mi funkcje przycisków (c.nf.), a ja zdenerwowany zmieniałem obiektywy i ze strachem patrzyłem, jak przy kolejnym zero reakcji i AF. Dopiero po jakimś czasie doszedłem, o co chodzi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Akustyk, ja miałem kiedyś taką sytuację. Dziecko przestawiło mi funkcje przycisków (c.nf.), a ja zdenerwowany zmieniałem obiektywy i ze strachem patrzyłem, jak przy kolejnym zero reakcji i AF. Dopiero po jakimś czasie doszedłem, o co chodzi.
    moze, ale mi chodzilo bardziej o wyzerowanie ustawien aparatu w ogole. nie tylko profilaktycznie, na wypadek, gdyby cos bylo nie tak poprzestawiane. ja u siebie kiedys probowalem w 10D i AF lekko jakby przyspieszyl, ale nie jest to dla mnie kluczowa funkcja aparatu i moja obserwacja nie jest na tyle precyzyjna, zeby wykluczyc placebo
    www albo tez flickr

qlimaxseeunextyear
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Zacznij od przeczyszczenia styków w body, ale i obiektywach też. Podobną historię miał kolega i pomogło :wink:
    probowalem nic! :/ ta sama historia co u wszystkich i niestety panowie chyba nie ud nam sie ego naprawic!!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów