Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Wątek: ST-E2 Teletransmiter do bezprzewodowego sterowania lampą lub grupami lamp

Początki nałogu

Domyślnie

Radiowo: nadajnik na stopkę aparatu, odbiornik do lampy/lamp.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Podłączę się do wątku bo interesuje mnie wyzwalanie lampki w plenerze.
    ...
    Jakie urządzenie wyzwoli mi zarówno lampki canona w terenie(bez kabla) jak i lampy studyjne? Jak już mam wydać kasę to chciałbym mieć bardzo uniwersalne urządzenie.
    to się trochę pod niewłasciwy wątek podłączyłeś, bo o wyzwalaniu radiowym jest tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9716
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    to się trochę pod nie właściwy wątek podłączyłeś, bo o wyzwalaniu radiowym jest tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9716

O radio to pytanie przy okazji bo poszukuję czegoś co wyzwoli mi każdy rodzaj lampki - i w plenerze i w studio. Myślałem, że ST-E2 to potrafi
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    witam
    No właśnie ja myślałem, że zwątpię będąc na plenerze i próbując wyzwolić 430EX z 580 EX II założonej na 40d.
    W końcu doszedłem co jest grane. Podczerwienią przekazywane są tylko ustawienia a slave wyzwalana jest przez fotocelę błyskiem lampy master (NIESTETY). I nawet jak wyłączę na lampie master błysk to i tak lekko błyska żeby wyzwolić lampę slave.
    Myślę że po to aby mając dwie lampy odczuć potrzebę zakupu ST-E2.
    Popieram spostrzeżenia kolegi. Miałem 2x580EX "na warsztacie" () i nijak nie można było odpalić slave'a nie ingerując błyskiem mastera w scenę. I to na 100% nie był przedbłysk pomiarowy. Też myślę, że dane lecą podczerwienią, a synchronizacja slave'a jest fotocelą załatwiona. Dlatego też trzeba kupić ST-E2. Oczywiście mogłem coś przeoczyć, ale mi się nie udało tego rozwiązać, a próbowałem długo. Może 40d+sterowanie 580tką w body i w body jest jakaś opcja? Teraz mam 50tkę, także jak mi się trafi mieć dwa EX'y to znowu sprawdzę. Tak czy siak, wg mnie najoptymalniejszy jest chińczyk radiowy. Tanio, skutecznie w pewnej odległości. Manual - no manual, ale wolę manual radiowo, niż E-TTL podczerwienią.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Też myślę, że dane lecą podczerwienią, a synchronizacja slave'a jest fotocelą załatwiona. Dlatego też trzeba kupić ST-E2.
    Jeśli synchronizacja slave'a jest fotocelą załatwiana to jakim cudem sterownik ST-E2 załatwia pełną komunikację body-lampy? Przecież ST-E2 nie błyska .

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Myślę, że sterowanie master w lampach jest inne niż w ST-E2
    Natomiast slave odbiera dwa różne sposoby sterowania.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Ja też próbowałem wyłączyć błysk i .
    Dlaczego tak jest - jeśli nie wiadomo o co chodzi chodzi o $$$$ - kolejne super marketingowe posunięcie canona - w tym dziale to ja podziwiam tych ludzi.
    Gdyby można było w zwykłej lampie zrobić to co w ST to pewnie lekko licząc ubyło by im z 30% nabywców ST
    A może mam ktoś EX z walnientym żarnikiem albo jakiś serwisant odłączy błysk i zobaczymy co wtedy?
    Gdyby wszystko działało sam bym dał trochę forsy za jakiś mikroprzełącznik

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie będzie działać, bo jak ręką zasłonisz palnik, to slave nie odpala.
    Nawet jak na otwartym powietrzu miałem mastera pionowo do góry a slave'a poniżej body, to slave nie odpalał. Palnik do przodu, reszta tak samo i slave odpalał. Pewnie marketing i $$$.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    to coś błyska w podczerwieni żeby wyzwolić fotocelę w lampach studyjnych. Dzięki temu nie widać błysku na zdjęciu, choć czasami widać czerwone refleksy na połyskujących materiałach
    EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów