Zrobili już Pockety które przenoszą automatykę lamp. Ja za to korzystam z przedłużonego zamiennika OC-E3 i to rozwiązanie jest cholernie wygodne, tyle że czasami dużo czasu traci się na rozplątywaniu kabla. Drugą lampę na Slave'ie po IR chciałem kiedyś wyzwalać, była w softboxie, ale głowica była na zewnątrz. Odległość lamp - około 4m. W nocy. Raz błyskała, raz nie. Wkurzyłem się i podłączyłem drugą lampę do body przez PC-PC i jechałem na niej na manualu.
Czy ST-E2 współpracuje poprawnie z aparatami G series?
Witam,
Zastanawiam się nad tym zakupem. Mam 5DMkII i z poziomu puszki mogę za pomocą 580EXII zmieniać na M parametry lamp Slave np. moc błysku. Czy ST-E2 też pozwala na takie sztuki?
pozdrawiam,
Zbyszek
Ostatnio siedzielismy w knajpce i gosciu mial G10. Podlaczylem St-E2 i moja 580EX II. Dzialalo.
Za duzo nie zrobisz z ST-E2. Zadne z Cf nie dzialaja. Jedynie co mozesz zrobic to sila blysku (+/- 2) i o ole pamietam pomiar. Wieczorkiem zrobie zdjecie z Menu co jest aktywne jak sie podepnie St-E2. Dobrze dziala RATIO (jak masz conajmniej 2 lampy) - masz grupe A,, B i z poziomu ST-E2 modyfikujesz. Dodatkowo HSS dziala. w domu strzelam gdzie popadnie. Nawet z kuchni, a lampa w pokoju (jako test) - podczerwien sie odbija dobrze. Na zewnatrz wiecej niz 3-4 metry nie probowalem.
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 16-11-2009 o 16:17
To ja też poproszę, właśnie kupiłem ST-E2 do sterowania radiopopperami i jestem ciekaw czy da się też sterować tym lampą ustawioną na manual?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ale robi się to tylko z poziomu menu aparatu? Guziczkami na transmiterze się nie da? Sory za głupie pytania, transmitera spodziewam się jutro i do tego bez instrukcji.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Serdeczne Dzięki,
Czyli d...pa, trza latać po lampach albo używać 580EXII jako wyzwalacza ;-(.
5DMkII; 17-40L; 24-105L; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 70-200/2,8L; Samyang 14/2,8; 580EXII; 580EX, Sb-28; Pixel TR-332; YN RF-602...
http://zbigniewkrawczyk.wordpress.com
Z menu aparatu zmniejsza sie i zwiekasza sile mocy. Guziczkami mozna tylko ratio A:B zmienic (co jest fajnym rozwiazaniem, mam 580EX II oraz 550EX zmieniam moc lamp w grupach) np. A:B 1:2 czy 4:1.
Jesli uzywasz TTL'a to zmieniasz w aparacie. Jesli M to recznie w lampach. Wydaje mi sie ze sterujac nawet 580 majac inne lampy "slave" i "M" - nie zmienisz mocy.