Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 116

Wątek: ST-E2 Teletransmiter do bezprzewodowego sterowania lampą lub grupami lamp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Może szybka od maski do spawania ;-)
    Niestety, szybka od maski spawalniczej ma kolor zielony i przez to odcina czerwień i podczerwień.
    Natomiast na palnik 580 EX II można wyciąć odpowiedni kształt z czarnej płyty CD po uprzednim zdrapaniu sreberka. Wystarcza dwie warstwy sklejone i jest blokada światła widzialnego, za to przepuszcza podczerwień (jest to ciemnofioletowy poliwęglan..

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Gwoli informacji: ST2 ma dwa elementy: u góry malutki palnik błyskający jak typowa lampa ale zza bardzo ciemnoczerwonej szybki - u dołu dwa odbłyśniki w których (jak sie domyślam) jest nadajnik i odbiornik IR. Na słoncu - faktycznie może bez rewlacji ale za to w pomieszczeniach! Całkiem nieźle ta podczerwień "nosi" sie po białych szczególnie - ścianach. Czasu zużycia baterii 2CR5 nie potrafie określić - naturalnie raczej zdycha.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Czasu zużycia baterii 2CR5 nie potrafie określić - naturalnie raczej zdycha.
    kilka tygodni czy miesięcy częstego strobowania ?
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xpressive Zobacz posta
    kilka tygodni czy miesięcy częstego strobowania ?

bateria wystarcza na ok. 1500 transmisji miedzy lampami, a st-e2.
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Mam proste rozwiązanie trzeba na palnik lampy 580Ex założyć filtr IR i będzie wyzwalać a jednocześnie nie będzie widać błysku.
    Korzystałem z duetu 430ex mk I i 580ex mk I, bez żadnego problemu można wyłączyć błysk w 580-tce i używać jedynie 430-tki. Wydaje mi się, że wersja mk II też powinna dać się wyłączyć

edit:
    580ex mk I
    http://img528.imageshack.us/img528/5672/580exi.jpg

580 ex mk II (niestety bez obrazków )
    http://img182.imageshack.us/img182/5048/580exii.jpg
    Ostatnio edytowane przez talarczyk ; 02-07-2009 o 18:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ostatnio zakupilem drugą 580ex II, poki co jedna bede wyzwalal druga w plenerze

ale mysle aby pod jedna parasolka ustawiac obie 580ex zeby miec wiecej mocy,

no i mysle co by kupic do wyzwalania ich z body, jestem w sumie zdecydowany na 550ex,
    ale moze mnie ktos przekona do ST-E2? cena w sumie identyczna, a zawsze jedna lampa wiecej, no i kat pracy dzieki obracanemu palnikowi niemalze nieograniczony, chociaz dajac na kabel ST-E2 tez mozna sobie z tym poradzic i skierowac go gdzie sie tylko chce, dodaktowo lampa mozna sterowac 3 grupami lamp, z transmitera tylko dwoma,

jest cos oprocz gabarytow i wagi co przemawia za ST-E2?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po stopce widzę, że chyba warto byłoby dorzucić węgla do pieca i dozbierać na radio
    Do sportu się przyda, a i wygoda pracy jest o wiele większa (podczerwień to cholerne gówno które nie działa zawsze wtedy, kiedy chcemy żeby działało).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

oj, dla mnie radio to shit, podczerwien dziala zawsze i tak jak chce, pozatym dziala mi ETTL, mozna bawic sie grupami lamp i co najwazniejsze jest synchronizacja z krotkimi czasami - a bez tego to sobie mozna ze sportow co najwyzej szachy fajnie potofografowac a przy fotkach plenerowych przymykac obiektyw a ja robie tylko na pelnych dziurach i czasy ktore mi wychodza sa o wiele krotsze niz 1/250s (pomijam fakt ze przez radio czas synchornizacji spada nawet do 1/125s)

juz nie wspomne o wygodzie ustawien, nie trzeba lazic od lampy do lampy, wszystko robi sie tylko lampa ktora jest na body

pozatym ogolnie fotografowanie sportu lampami to profanacja, a jesli juz to tylko sporty halowe a do tego potrzeba duzej mocy lamp stroboskopowych
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Korzystałem z duetu 430ex mk I i 580ex mk I, bez żadnego problemu można wyłączyć błysk w 580-tce i używać jedynie 430-tki. Wydaje mi się, że wersja mk II też powinna dać się wyłączyć
    Da się wyłączyć w 580II, czasem tak właśnie pracuje
    Z tym że jako główna błyska minimalną mocą - bo błyskać musi, z tym że jej wpływ jest niezauważalny

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Po stopce widzę, że chyba warto byłoby dorzucić do i dozbierać na
    Do się przyda, a i pracy jest o wiele większa ( to cholerne gówno które nie działa zawsze wtedy, kiedy chcemy żeby działało).
    Ja akurat mam wyzwalacze radiowe PW które działają bardzo stabilnie, ale pracuje też na IR bo daje mi pełną zdalną kontrolę nad wszystkimi grupami (już nie wspomnę o trybie HS i otwieraniu szkieł do okolic pełnych dziur) i działa to bardzo przyjemnie, najstabilniej w pomieszczeniach, więc może nie przesadzaj z tym cholernym g
    Ostatnio edytowane przez kisman ; 01-08-2009 o 11:14

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisman Zobacz posta

Ja akurat mam wyzwalacze radiowe PW które działają bardzo stabilnie, ale pracuje też na IR bo daje mi pełną zdalną kontrolę nad wszystkimi grupami lamp (już nie wspomnę o trybie HS i otwieraniu szkieł do okolic pełnych dziur) i działa to bardzo przyjemnie, najlepiej w , więc może nie przesadzaj z tym cholernym g

uzywasz ST-E2 czy tylko lampy?

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów