Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Format 50x70 cm

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Po prostu chce osiągnąć najlepszy rezultat. Powiększanie metoda "na chama" na pewno nie jest najlepsze. Może za to jakiś "bicubic" starczy, a potem trochę poszarpenować?
    nic nie kombinuj tylko GF i powieksz do wybanego rozmiaru i odpowiednego dpi!
    sam ostatnio wykonywalem odbitke z 2mpix pliku do 30x45 - naprawde kopara opada!
    a pozatym niewiem czy wiesz ze GF radzi sobie lepiej z wiekszymi plikami a dodatkowo ta najnowsza wersja 3.5 pozwala pracowac na plikach 16 bit i od tego bym radzil zaczac (jesli masz jeszcze "negatyw")
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

niestety, negatywu nie było :/ Nie planowałem, że to zdjęcie trafi na plakat. Czy po GF jakiś szarpen jeszcze jest przydatny?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

GF 3.5 jest na prawde dobry. Bez dwoch zdan. Do ostrzenia wystarczy PS, albo szarpenowanie np. przez NeatImage, ktory nie tylko do odszumiania sluzy.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez McKane
    Dla mnie to jakas kompletna bzdura ...
    Dla mnie również. Jednak pominąłeś najciekawszy IMHO fragment w tym wywiadzie. Otóż mowa tam o tym, jak 'hardware'owo' podciągnąć rozdzielczość umożliwiając w ten sposób wykonanie zdjęć w większym formacie niż 20x30. Gościu twierdzi mianowicie, że wykonują najlepszą na ile ich stać odbitkę w formacie 20x30, a następnie skanują ją z odpowiednio dużą rozdzielczością. Z takiego skanu wykonuje się już wydruki w niemal dowolnych (!) rozmiarach.
    Moim zdaniem to zabieg pozwalający na oddigitalizowanie fotki. Przy dużych powiększeniach bardzo razi raster kwadratowych pixeli. inaczej widzisz jakąś kontrastową krawędź skaładającą się z wadratów, niż "wysypaną" przypadkowo położonych ziaren.
    podobnie poiwększony np. włos lub np. gałąź drzewa - jeśli jest pocięta w kwadraty.. a zupełnie jest wybaczalne jeśli składa się z kropek.
    O to chyba chodzi.
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark70
    Moim zdaniem to zabieg pozwalający na oddigitalizowanie fotki...
    Przypuszczam, że wyjaśniłeś to idealnie
    Dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No niekoniecznie. Taki efekt, o którym piszesz byłby przy najprostszym powiększaniu. Już sztuczki typu GF czy choćby bicubic nie dają podobnych zjawisk. Nawet ziarno można sobie dodać w PS, tylko może nie jest takie ładne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    No niekoniecznie...
    Chyba najprościej byłoby aby ktoś to sprawdził. Znajdzie się jakiś chętny?

P.S. Nie chce mi się wierzyć, aby w poczytnym magazynie, szef działu foto poczytnego dziennika, bezkarnie wciskał czytelnikom taki kit.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    No niekoniecznie...
    Chyba najprościej byłoby aby ktoś to sprawdził. Znajdzie się jakiś chętny?

P.S. Nie chce mi się wierzyć, aby w poczytnym magazynie, szef działu foto poczytnego dziennika, bezkarnie wciskał czytelnikom taki kit.
    No tez wlasnie dlatego poruszylem ten temat. Ja osobiscie moge w wolnym czasie obadac roznice miedzy ccd i cmos (Nikon 995 vs Canon 300D) w powiekszaniu przy uzyciu GF i PS'a. Nie wiem czy da to jakies rozsadne rezultaty ale zawsze mozna sprobowac. Reszty sie nie podejme bo sprzetu i pewnie umiejetnosci tez zabraknie.

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Nie czytam tego pisma, nie mówiąc już o jakiejś regularności ale mam o nim taką opinię, że szkoda gadać. A poza tym to jakość druku jest taka że mogli by sobie dać spokuj z rozdzielczością 3 mpix - chyba że chodzi o zdjęcia z krzaków z obj. 500-1000...
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie czytam tego pisma,
    Którego? Foto, czy tego dziennika?
    A poza tym to jakość druku jest taka że mogli by sobie dać spokuj z rozdzielczością 3 mpix - chyba że chodzi o zdjęcia z krzaków z obj. 500-1000...
    Tu nie chodziło o fotki do tego badziewnego dziennika. Po prostu dział foto zarabia na siebie też innymi sposobami. I do realizacji tych zadań potrzebne są właśnie większe wydruki.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów