Mam pytanie.Zastanawaim sie czy bede mogl uzyskac dobra jakosc zdjecia w formacie 50x70 cm w systemie plikow RAW w 6,5 mln pixeloweym Canonie Eos 300D.
Prosze o podpowiedz
Mam pytanie.Zastanawaim sie czy bede mogl uzyskac dobra jakosc zdjecia w formacie 50x70 cm w systemie plikow RAW w 6,5 mln pixeloweym Canonie Eos 300D.
Prosze o podpowiedz
Przyklad ode mnie ze sciany - 40x60, 10D, obiektyw 70-210 3.5-4.5 Canon USM @ 210mm @ 4.5 @ iso400 . Jakosc swietna, dopiero z odleglosci < 15cm widac jakeis tam punkciki.
Czacha pewnie ma wiecej przykladow :>
ostatnio dostalem do powiekszenia fotke w rozdzielczosci 2,5mpix do formatu 30x45cm!
Geniuine Fractals w 3 wersji mnie nie zawiodl!
rozdzielczosci naswietlania 400dpi pikseli nie widac!
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Ja ostatnio na wystawe powiększałem pliki z 10D i Tamrona 28-75/2.8 do formatu 60x90 i jakość prawdę mówiąc powaliła mnie na kolana, pracuje jako grafik ale takiego dobrego rezultatu sie nie spodziewałem. Oczywiscie plik zrodlowy musi byc ok.
PS. zrobie kryptoreklame i napisze ze powiekszalem u Jakuba Jewuly www.skanowanie.com.pl
pozdr![]()
Canon EOS 40D+Grip, 10D+Grip, EOS 30+Grip, Canon EF 24-105/4 IS L, Tamron 28-75/2.8 + Sigma 50/1.4 + Sigma 50-500 + 430EX + 3 x 4GB CF & 2 x 8GB + 055ProB+141RC + inne dupereleno i może troszkę umiejętności
Apropos powiekszania zdjec z canonow mam "ciekawy" fragment z magazynu FOTO gdzie wypowiadaja sie reporterzy Super Expressu na temat "Pompowania pikseli"
"Podczas gdy zdjecia wykonane lustrzankami z matryca CCD mozna "naciagnac" nawet czterokrotnie to pliki zarejestrowane matryca CMOS nie wytrzymuja nawet poltorakrotnego zwiekszania objetosci - dodaje Piotr Bławicki. Daje sie je "naciagnac" tylko w niewielkim stopniu, a i tak widac to naciaganie w postaci spadku jakosci"
Dla mnie to jakas kompletna bzdura bo zdarzalo mi sie powiekszac zdjecie dosyc znacznie i jakos tego efektu nie zauwazylem. Czy w ogole istnieje jakies logiczne wyjasnienie tego faktu czy po prostu to jakies kompletne bzdury promujace CCD Nikona (caly dodatek wlasciwie jest poswiecony temu aparatowi)
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Dla mnie również. Jednak pominąłeś najciekawszy IMHO fragment w tym wywiadzie. Otóż mowa tam o tym, jak 'hardware'owo' podciągnąć rozdzielczość umożliwiając w ten sposób wykonanie zdjęć w większym formacie niż 20x30. Gościu twierdzi mianowicie, że wykonują najlepszą na ile ich stać odbitkę w formacie 20x30, a następnie skanują ją z odpowiednio dużą rozdzielczością. Z takiego skanu wykonuje się już wydruki w niemal dowolnych (!) rozmiarach.Zamieszczone przez McKane
To ciekawe dlaczego fotoreporterzy z SE (choc do konca nie wiem jak tam jest polityka sprzetowa ? ale chyab wszyscy maja C ) pstrykaja 1D MKII ????Zamieszczone przez McKane
![]()
Mialem okazje pogadac z jednym i obejrzec jego sprzet : 1D mkII, 17-35, 70-200/2.8IS, jakas 50-tka - chyba 1.4 , 2 x 550EX.
I to jest prawda, ale tylko wtedy gdy nad skanerem wisi podkowa, a skanerzysta nie jest rudy!Zamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
![]()
Ten pomysł dziwnie mi się kojarzy z tzw. "medycyną" homeopatyczną![]()
Wiesz, ja w cuda też nie wierzę, choćby z racji technicznego wykształcenia. Jednak jak się nad tym zastanowić, to być może pośrednie skanowanie pełni funkcję specyficznego filtru, którego jeszcze nie ma w PS'ieZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()