Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
Mysle ze tutaj wplyw na popularnosc tej platformy wsrod fotograferow ma oprogramowanie ktore ktos kiedys pod to napisal. Czyli wszystkieg pakiety graficzne a przede wszystkim Corel i Adobe.
Od 15 lat siedzę w dtp i zapewniam Cię, że ŻADEN grafik pracujący na Maku NIGDY nie pracował w Corelu (co prawda nigdy nie powinno się*mówić "nigdy", ale ja się z takim masochizmem nie spotkałem). Wersja makowa Corela to zawsze było jakieś nieporozumienie i ZAWSZE wygrywał Illustrator albo Freehand. Nawet nie wiem, czy Corel na Maca jest w ogóle rozwijany... Przypomnę, że Windowsy na Maku można odpalić od baardzo niedawna.
A skąd wziąłeś tą informację, że fotografowie na Makach obrabiają zdjęcia w Corelu, który jest programem do grafiki wektorowej (wersje Makowskie w zasadzie nigdy nie pozwalały na jakąkolwiek obróbkę zdjęć) - to też jest dla mnie tajemnica.

Teraz na Maku rządzi Apertura (czyli nie tylko Corel i Adobe) ALBO Lightroom i Photoshop - to jest niezbędnik do obróbki fotografii. Czasami ktoś korzysta z iPhoto. NIGDY Corel. On z resztą miał bardzo kiepskie notowania nawet wśród pecetowców - wieczne zwiechy, generował gigantyczne pliki, błędy w postscriptach itd...
To tak dla jasności

J