Ma to swoje zalety bo za pomocą przechyłu głowy można sobie regulować jasność/kontrast. Idealnie sprawdza się przy szparowaniu białego na białym![]()
![]()
Dzięki Tom01 za wskazówkę.
Jest normalnie "tn" góra ciemnieje , choć wciąż widać kolory które lekko zmieniają swą barwę np. żółty robi się pomarańczowy itp.
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
Po lewej IPS, po prawej TN
ja pracuję na Samsung rf511 - wydajnościowo daje radę, ale fakt, że matryca to nie jest lux... Ale szukając najlepszej opcji sprawdziłam wszystkie możliwości i cokolwiek z lepszą matrycą to była różnica na poziomie min.800-1000 zł przy mniejszej wydajności. Jeśli ktoś potrzebuje lapka do pracy to chyba lepiej kupić do niego po prostu stacjonarny monitor 24 cale porządny... zwłaszcza jeżeli pracuje się zwykle w jednym miejscu.
Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson
Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson
polecam DELL XPS L502x z matrycą BG-R - matryca więcej niż RGB, 1920x1080, niestety błyszcząca. Reszta parametrów bardzo OK (i7 Q, dysk 7200rpm, 8 GB RAM, Win7 x64). Tylko do 15" wkłądają tą matrycę - 17 mają inną, gorszą.
Nosze sie z zamiarem kupienia MacBooka Pro, bedzie mi raczej sluzyl jako dodtkowy sprzet do edycji RAW-ow (LR, DPP)jakie parametry mozna uznac za wystaraczajace? Mysle go niekiedy podlaczac do zewnetrznego monitora.
Wez lepiej macbook air. Podobna szybkosc, a nowsza i fajniejsza konstrukcja. Mba 13" 4gb ram 128gb ssd pod lr4 smiga jak trzeba.
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona