o widzisz, zapomniałem napisać..
zrobiłem tak że teoretycznie "oprofilowałem" laptoka - tzn. dołączonym do eyeone programem zrobiłem profil, profil się załadował prawidłowo - i to samo zdjęcie wyświetliłem sobie na NECu i laptopie - dopóki nie zobaczyłem jaka jest różnica (najlepiej to widać jak jest pół zdjęcia na jednym ekranie a drugie pół na drugim) to myślałem sobie że co tam.. pewnie różnica będzie nieduża..
różnica jest KOLOSALNA. Fotki robiłem na laptopie z przypiętym NECem - potem poszły do labu na papier - oczywiście bez żadnych korekcji w labie (na pewno bo to zaprzyjaźniony lab) - odbitka prawie identyczna z ekranem monitora. a to co na laptopie w porównaniu do monitora zewnętrznego to tragedia - powiem szczerze że nie zdawałem sobie sprawy że te matryce dzieli przepaść - mimo że neca mam już prawie 2 lata to jakoś nie wpadłem na to żeby taki test zrobić.. i potem odwrotnie zrobiłem - tzn. fotki "obrobiłem" na laptopie i zobaczyłem co mi wyszło podłączając nec'a (ustawionego tak że obraz na nim = obraz na odbitce).. - wynik.. nie będę przytaczał co sobie pomyślałemjakbym zrobił to w labie bez korekty to bym pewnie laboranta zjechał na czym świat stoi i oskarżył o wszelkie zło tego świata..
- ekran laptopa i dobry skalibrowany monitor dzieli przepaść i tyle wniosków... sprawdzone na HP elitebook 8440p i NEC 2190 UXi - potem jeszcze podłączyłem na chwilę laptopa ASUS X71 - wynik taki sam - brrr.. czyli laptop za około 6 tysięcy wyświetla taki sam badziewny obraz jak ten za 1500 zł..