Strona 84 z 147 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Problem chyba w tym, że nie każdy amator fotografii ma nieograniczony budżet. Dobry monitor jest w kolejce za lepszym body, obiektywem, lampą.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Problem chyba w tym, że nie każdy amator fotografii ma nieograniczony budżet.
    Oj tam... to tylko kwestia odpowiedniej motywacji. Nie od dziś wiadomo, że na hobby wydajemy znacznie więcej niż mówi rozsądek.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z jednej strony wiadomo, że nie każdemu potrzebny jest profesjonalny monitor. Z drugiej, nie ma się co oszukiwać, że monitor nie ma znaczenia na finalny wygląd fotografii.

Problem leży w dysproporcji. Większość zwyczajnie nie zdaje sobie sprawy z różnic w jakości monitorów, ani z konsekwencji tych różnic. Nie wybierają świadomie, w ogóle nie wybierają. Kupują standardową TN-kę i tyle, myślą, że mają super monitor. Stad potrzeba uświadamiania, z powodu tej dysproporcji. Każdy ma prawo zdecydować, co mu jest potrzebne, ale mało kto decyduje świadomie.

Jestem 100% amatorem i robię zdjęcia głównie do albumu rodzinnego, ale mimo wszystko różnica mojego S1931 nad zwykła TN-ką jest dla mnie bardziej oczywista. niż różnica pomiędzy zdjęciem wykonanym 300D a 500D, czy niektórymi obiektywami.

Ba, nawet jak żona wybierała kolor zaproszeń na ślub, to okazało się, że na jej monitorze wyglądają zupełnie inaczej, niż na S1931 i wpłynęło na jej decyzję. Po realizacji zamówienia, okazało się, ze kolor zaproszeń był bardzo zbliżony do tego oglądanego na S1931, a zdecydowanie inny, od tego oglądanego na typowej TN-ce.

Jak się okazuje, nie trzeba być fotografem, żeby docenić wierność odwzorowania barw. Ale większość nigdy nie miała okazji się o tym przekonać, albo nie skojarzyła faktów i tkwi w przekonaniu, że różnicy nie ma, a każdy monitor jest równie dobry (lub równie tragiczny raczej). Ale skoro widać jak na dłoni różnicę przy zwykłym zamawianiu towaru określonego koloru, to nie ma się co oszukiwać, że tylko super profi fotograf poczuje różnicę. Z tą różnicą, że amatorowi wystarczy taki lepszy monitor za 2- 2,5 tysiąca, nie musi kupować od razu za 10 tysięcy, bo to faktycznie raczej overkill.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Tak jak napisał Cichy - dla większości kalibracja monitora jest potrzebna do uzyskania wydruków wyglądających tak jak na monitorze.
    Tylko powiedzcie mi proszę kto poza fotografami ślubnymi i wykonującymi jakieś zlecenia drukuje swoje zdjęcia?
    Hobbyści w 90 % oglądają swoje prace na własnych monitorach lub publikują w necie gdzie tacy sami hobbyści, jak napisałem wyżej, oglądają je na ekranach nie kalibrowanych laptopów - i tyle.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Tylko powiedzcie mi proszę kto poza fotografami ślubnymi i wykonującymi jakieś zlecenia drukuje swoje zdjęcia?
    Ja na przykład od czasu do czasu. Od dłuższego czasu obserwuje się powrót do papieru. Widać to choćby po znacznym wzroście sprzedaży amatorskich drukarek i materiałów do nich. Paradoksalnie, amator drukujący kilka zdjęć od wielkiego dzwonu, chciałby otrzymać za pierwszym strzałem coś podobnego do monitora. Zdjęcia mają być ładne i rozsądnej jakości. Takie są wymagania wynikające z wewnętrznej presji przed teściową, w czasie pokazywania zdjęć wnuków.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moj Epsonik drukuje niemalże to co widze na monitorze laptopa ... a ze nie jest to odzwierciedlenie w 100% .. no trudno i tak nie ogladam tych odbitek przy takim swietle jak trzeba Grunt ze jasnosc i nascyenie kolorow jest miarodajne. Gdybym mial jednak zrobic zlecenie dla agencji reklamowej, wydrukowac billboard lub stwrzyc katalog na pewno skontaktuje sie z Tomkiem w celu zakupienia monitora i przekalibrowania go

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ja na przykład od czasu do czasu.
    Ja też od czasu do czasu i naprawdę wierz mi obrazki, które przygotowuję do labu na niekalibrowanym laptopie są bardzo ale to bardzo podobne do tego co widzę na monitorze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Moj Epsonik drukuje niemalże to co widze na monitorze laptopa ... a ze nie jest to odzwierciedlenie w 100% .. no trudno i tak nie ogladam tych odbitek przy takim swietle jak trzeba Grunt ze jasnosc i nascyenie kolorow jest miarodajne. Gdybym mial jednak zrobic zlecenie dla agencji reklamowej, wydrukowac billboard lub stwrzyc katalog na pewno skontaktuje sie z Tomkiem w celu zakupienia monitora i przekalibrowania go
    Racja w 100 %
    Ostatnio edytowane przez SdoubleU ; 20-03-2011 o 23:41 Powód: Automerged Doublepost
    SdoubleU

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Ja też od czasu do czasu i naprawdę wierz mi obrazki, które przygotowuję do labu na niekalibrowanym laptopie są bardzo ale to bardzo podobne do tego co widzę na monitorze.
    Ależ to nie jest kwestia wiary. WIEM, że to nie jest do końca prawda. Inaczej nie miałbym na chleb.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja tam jestem typowym facetem, rozpoznaje 4 .. no w porywach do 6 kolorów

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ależ to nie jest kwestia wiary. WIEM, że to nie jest do końca prawda. Inaczej nie miałbym na chleb.
    Fakt, to nie jest kwestia wiary ;-) i na pewno masz rację, że to nie do końca prawda tylko, że nie wszyscy widzą to aż tak dobrze jak TY :-D
    SdoubleU

Strona 84 z 147 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów