Strona 5 z 147 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spoko ze jest - jesli masz (a masz napewno - wszystkie nowe laptopy ttak maja [moge sie mylic]) dodatkowe wyjscie - to podlaczasz monitori i do boju. Ja mam 2 dell'e oraz 1 asusa i wszystko smiga sam podlaczam sobie 19" LCD pod laptopa i lightroom simiaga na 2 tak samo jak DPP reszta na 1wszym. Spoko - nie masz si o co martwic. Kalibrujesz tesz 2 na 2 wyjsciu i po sprawie. Potem tylko w profilu 2 monitora podajesz profil i koniec
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 18-10-2007 o 17:53

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Z laptopami i foto to jest tak:

czerwony - dobry drogi laptop
    niebieski - przeciętny tani monitor

1. Reprodukowana przestrzeń barwna, jak widać z wykresów jest skąpa.
    2. Wewnątrz zakresu są błędy jak stodoła. Dla przytoczonego egzemplarza (przypominam, dobry i drogi, pow 10 tys zł) dE>20.
    3. Nie ma żadnego sposobu na wybadanie wyświetlacza. Ten sam model może być równolegle sprzedawany z trzema różnymi typami, modelami lub/i producentami matryc. Poza tym od wyświetlacza ważniejsze jest jego poprawne wysterowanie.
    4. Błyszcząca powierzchnia ekranu wygląda dobrze dzięki prostemu złudzeniu optycznemu. Wbrew stylizacji producentów, niczego nie poprawia. Praca przy takiej wymaga szukania miejsca bez jakichkolwiek jasnych elementów za plecami.

Reasumując: Pracować z foto na laptoku można, ale trzeba bardzo uważać, bo można sobie popsuć fotki.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ...Reasumując: Pracować z foto na laptoku można, ale trzeba bardzo uważać, bo można sobie popsuć fotki.
    Ale ja zakładam ekran lcd w laptopie tylko na narzedzia szopa a dodatkowy, skalibrowany monitor na wyświetlanie edytowanego zdjęcia.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

mam nadzieję, że nie będzie tak źle z zestawem latop + LCD.
    Właśnie zmieniam PC-ta na MacBook Pro i mam zamiar dodatkowo podpinać Eizo FlexScan L568. Liczę, że będzie wydajnie i dobrze kolorystycznie.
    Dwa lata temu bałem się LCD-ka i koniecznie szukałem CRT, ale teraz nie żałuje. Oczy nie wychodzą z orbit a i kolory są ok. Nie ma też problemów z katami i jednolitym podświetleniem, ale może to zasługa Eizo

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Reasumując: Pracować z foto na laptoku można, ale trzeba bardzo uważać, bo można sobie popsuć fotki.
    Tu muszę przyznać rację. U mnie wygląda to tak, że na laptopie jaest w miarę ok, ale jak ostatnio oglądałem swoje zdjęcia na crt to okazało się, że żółty na moich zdjęciac jest czasami za żółty ??: Ale ogólnie jak wywołuję to nie mam jakich przykrych niespodzianek. Ostatnio tylko się trafił jeden taki babol. Wschód słońca, ładne przejście niebieskiego w żółty, a na zdjęciu jeszcze wyszło trochę zielonego
    Ale coraz lepiej mi idzie

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Dobrze miec i lcd (w laptopie) i crt (na biurku), na lcdekach mozna sprawdzic dokladnosc obrobki bo bardzo ladnie widac wszystkie niedociagniecia, zwlaszcza jesli mamy nie skalibrowanego w 100% monitka, sam czasem jestem w szoku...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Notebook do obróbki zdjęć

Witam

Mam takie pytanko do ludzi którzy poszli krok dalej w wyposażeniu swojego plecaka ze sprzętem foto i databank zastapili przenośnym kompem. Otóż na moich dłuższych wyjazdach 2-3 tygodniowych posiłkuje się digimatem do zgrywania fotek, bo pstrykając w Rawach musiałbym miec chyba worek CF i to najlepiej 8 gigowych. Mój problem poswtaje po powrocie do domu i przygotownaiu wybrancyh zdjęć do wywyołania. Przed soba mam nierzadko 40 Gb fotek, z których najepierw trzeba wybrać te najlepsze, wywyołać Rawy, obrobic Jpg i tak +/- zajmuje mi to tydzień po 8 godzin dziennie. W związku z tym wymyśliłem sobie żeby kupić notebooka i na wyjazdach wieczorami suksesywnie zdjęcia wybierac i obrabiać. Wszystko ładnie pieknie ale pamiętam czasy kiedy kupowałem monitor do domu, trzeba było sie nieźle nakombinować, żeby np. zielony kolor na monitorze był takim samym na zielonym na odbitce. Z tego co się orientuje to notebooki mają raczej przeciętne wyswietlacze, bo głównie słuzą do poczty, worda, excela itd, a nie do obróki grafiki. Po tym nieco przydługawym wstępie pytam się Was jakiego notebooka kupić, żeby było włąsciwe odwzorowanie barw, chodzi o to, ze jak obrobie zdjęcia na laptopie to po przerzuceniu ich na kompa stacjonarego wszystko będzie jak należy. A może znacie jakies inne pantenty na rozwiązanie mojego kłopotu.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

w sumie to proste, robic mniej zdjec ale za to z glowa
    Co do kompa ja do takich celow uzywam Acera Aspire 5670, mocy ma wystarczajaco, kolory daja sie sprofilowac a crystal bright daje niezla czern (niestety kosztem zamiany monitora w lustro przy ostrym swietle)

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

Macbook?

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    w sumie to proste, robic mniej zdjec ale za to z glowa
    łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Zawsze tak zakładam żr robie jedną fotkę zamiast 100, ale w egzotycznym kraju tak się nie da.

Co do maca, to sory, ale nie za ta kase
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Strona 5 z 147 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów