Hmmm. Jako user mac'ów od lat paru, mogę powiedzieć parę słów.
Po pierwsze to Vitez strasznie goni za gwiazdki między postami
Po drugie, już nieco bardziej na serio - nie wiem jak wygląda sprawa z najnowszymi mac'ami, ale starsze macbooki pro lubią się powyginać, o czym już pisałem na niejednym forum. Do tego zdarza się że odpadają jakieś części (zazwyczaj jakieś gumowe nóżki czy inne), no i psuje się superdrive. No i ekrany w nowych MBP nie są najcudowniejsze, z tego co widziałem.
Z zalet wymienię system, bo prawdę mówiąc - to jedyna zaleta. Bardzo przyjemny, zwłaszcza jak się pokonfiguruje system (polecam aktywne rogi ekranu do expose) czy to w preferencjach, czy wtyczkami. Druga zaleta, to bateria, naprawdę zacnie działają te komputerki w terenie. Wygląd, czy inne takie to już kwestia gustu, szkoda tylko że w nowych MBP zmienili klawiaturę - ta ze starych jest o niebo wygodniejsza. No i masa detali, które wydają się nie potrzebne, ale z czasem człowiek je docenia (podświetlana klawiatura, magsafe, multitouch, no i sposob w jaki poogarniane sa w systemie rozne funkcje).
Mam MBP Santa Rosa, czyli już staruszek (2007), 4gb ramu, grafika nie wiem jaka, pliki graficzne do 1gb ciągnie bez stresu. Tylko otwieranie ich trwa wiekiW kazdym razie, RAW'y z 5DII łyka bez stresu. W nowych może być tylko lepiej.