Odpada. Delle da sie wyrwać z outleta za 600f!
+1 za macbookiem. Spokojnie kupisz za 600F, uzywanego nawet, wsadzisz tam SSD. CO jak co ale praca na macbooku to przyjemność, zwłaszcza w lightroomie. Dellami i innymi bym sobie głowy nie zawracał.
Jeśli jednorazowy wydatek na MBP to za duzo, mozna śmiało kupic uzywajac opcji finansowej. Kupowanie sprzetu apple w UK to przyjemność. Biorąc na firmę, dają ci przeważnie znizke. Mi spuścili 200F na retinie tylko dlatego ze byl to zakup biznesowy.
Windows ma swoje spore problemy, praca na systemach spod Unixa to czysta przyjemność![]()
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 17-08-2013 o 13:51
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Niestety jakos nie moge sie przekonac. A czy ktos orientuje sie jak kalibruje sie takiego lapka?
Nie jestem maniakiem barwy ale chcial bym widziec mniej wiecej to samo na laptopie i moim U2711. Czy sa z tym jakies problemy czy poprostu kalibruje jedno i drugie za pomoca color munki itp?
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nowe retiny to 2560x1440 wiec czad ale niestety nie mam teraz tyle kasy nawet gdybym chcial pakowac sie w appla.
Zreszta w 13 calach te 1920x1080 to i tak fajna rozdzielczosc.
Mnie tez wydaje sie ze z windowsem to juz historia jesli chodzi o te blue screeny itp. Pracujac na windzie w PS i LR nie mam zadnych problemow z systemem. Przegladac zdjecia i internet rowniez. Nawet w grach problemow nie mialem wiec...
Ok wybralem dell'a. I5-3337 8gb ram 256gb ssd z 1080 na ips'ie. Cena 560f + vat. Wszystko z gwarancja i faktora wiec sobie to odlicze.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Kolekcjoner - przede wszystkim Windows to problem - nudny, nijaki OS dominujący market od lat![]()
Ale nie o to chodzi. Na OSX po prostu dużo lepiej się pracuje, nie trzeba systemu formatować ani przejmować się wirusami itp. Piece of mind po prostu
na MacBook pro retina jest taki wystwietlacz jak na najnowszych ipadach.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
tak, nudny jak pieron, oklepany i jest wszędzie naookoło.
nie będę tu trolował, myślę jednak że do fotografii macbooki są jak najbardziej wskazane, ułatwiają pracę.
Jeśli ktos np interesuje sie zagadnieniem produktywności, nie ma praktycznie takich narzędzi na Windę jak TextExpander, Keyboard Maestro, OmniFocus. Ułatwiają życie bardzo.
chciałem tylko zaznaczyć koledze że ultrabook Della jest w tej samej cenie co MacBook air praktycznie.
--- Kolejny post ---
Nie za małe elementy będą na 13 calach przy full hd? Mi oczy padają na 15 calach jak mam full HD włączone.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Co ile? Co 2-3 miesiące formatuje komputer, mimo tego, że nie ściągam syfu, używam jedynie przeglądarki, spotify, ps, lr, żadnej gry, żadnych innych programów... Po 2 - 3 miesiącach mam odczuwalny spadek wydajności komputera... Z godziny wywoływania rawów (około 1000 sztuk) schodzi mi do 3 godzin... Co lepsze po formacie znów wchodzę na godzinę wołania... Co lepsze szwagier ma macbooka i od początku jak zainstalował osx'a nie miał z nim problemów i chodzi tak samo jak na początku... Dziwne prawda? Może to ja nie umiem używać komputera...