Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
Chcialem upgradowac mojego T410 (mial tragiczny ekran jak wszystkie z serii T)
Odniosę się tylko do tego, bo z resztą - chyba się zgodzisz - nie ma co dyskutować, bo mówimy o kwestiach subiektywnych. Nie pamiętam od jak dawna, przypuszczam, że od czasów kiedy pojawiły się modele W5x0, będące dopakowanymi T5x0, w piętnastocalowych ThinkPadach masz do wyboru ekrany o trzech rozdzielczościach: tej śmiesznej 1300-coś, 1600x900 i 1920x1080 pikseli. Dwie pierwsze matryce spełniają standard biurowy, natomiast w modelach z ekranem Full HD stosowane są panele typu TN z podświetleniem RGB LED. Nie jest to oczywiście tak idealny monitor, jak mój domowy CG243, ale należy docenić już wspomniane właściwości tego panelu: rozszerzony gamut, znakomite jak na TN kąty widzenia (pracując samemu na wprost widać cały ekran równo, jest też bardzo czytelnie dla osoby (klienta) stojącej obok), bardzo dobra równomierność podświetlenia, przyzwoita jak na przenośny sprzęt liniowość, matowe wykończenie. Fabrycznie ekran wymaga dokalibrowania, bo niestety ucieka w błękity, ale po kalibracji jest naprawdę świetny do pracy. Ja naprawdę wierzę, że Retina jest fajna - niemniej powtórzę to jeszcze raz: ThinkPad T530 z takim ekranem i w wypasionej konfiguracji będzie sporo tańszy od zbliżonego parametrami MBP. Wybór oczywiście należy do kupującego, natomiast będę stawał na przeciw twierdzeniom, że do zdjęć tylko MBP bo nic innego nie ma sensu.