Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie typ matrycy w iMAC

Witam

Oglądałem wczoraj w sklepie MacBooki. Design ładny, ostrość na wyświetlaczu ok ale kolory , kąty widzenia i ta wnerwiająca szklanopodobna powłoka (nie na wszystkich była) na której się wszystko odbija to porażka.
    Zajrzałem na ich stronę
    http://www.apple.pl/macbookpro/specs.html
    Podają , że matryca jest typu TFT czyli najsłabsza. To tłumaczy jakość monitora. Sugeruję poszukać zewnętrznego monitora z zaawansowanymi odmianami IPS (w firmie NEC lub EIZO) a na samym notebooku zdjęć nie obrabiać. Matryca MacBooka to się w ogóle daje kalibrować ?
    Próbował ktoś i może coś na ten temat napisać ?

Wiesiek

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiesiek_TGT Zobacz posta
    Witam

Oglądałem wczoraj w sklepie MacBooki. Design ładny, ostrość na wyświetlaczu ok ale kolory , kąty widzenia i ta wnerwiająca szklanopodobna powłoka (nie na wszystkich była) na której się wszystko odbija to porażka.
    Zajrzałem na ich stronę
    http://www.apple.pl/macbookpro/specs.html
    Podają , że matryca jest typu TFT czyli najsłabsza. To tłumaczy jakość monitora. Sugeruję poszukać zewnętrznego monitora z zaawansowanymi odmianami IPS (w firmie NEC lub EIZO) a na samym notebooku zdjęć nie obrabiać. Matryca MacBooka to się w ogóle daje kalibrować ?
    Próbował ktoś i może coś na ten temat napisać ?

Wiesiek
    Pierwsza rzecz, matryca TFT znaczy ze cieklokrystaliczna czyli kazdy monitor ja posiada, nie ma ze najslabsza. zapewne chodzilo Tobie o matryce wykonana w technologii TN, ktora rzeczywiscie jest najgorsza i praktycznie wszedzie w tanich monitorach montowana.
    a czegoz mozna sie spodziewac po laptopie za niecale 5 tys? to oczywiste ze nie posiada matrycy IPS. a EIZO jak najbardziej sa godne polecenia, ale dopiero same monitory przyzwoite zaczynaja sie od ceny 5 tys, tak samo NEC seria SpectraView 19 cali (chyba ma matryce S-IPS) mozna nabyc bodajze za 4500 zl.
    aha a odnosnie kalibrowania matrycy w MacBook to nie da sie kalibrowac, bo jak mozna kalibrowac matryce TN ktora ma uciete pare milionow kolorow? do kalibracji nadaja sie tylko matryce IPS i wyzej. A ta powloczka glossy to praktycznie standard w kazdym notebooku ciezko teraz tego uniknac.
    Ostatnio edytowane przez don ; 03-11-2007 o 09:52
    Moja CaroLina

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiesiek_TGT Zobacz posta
    Witam

Oglądałem wczoraj w sklepie MacBooki. Design ładny, ostrość na wyświetlaczu ok ale kolory
    Te w iSpotach są KOMPLETNIE nie skalibrowane - kolory na full, kontrast na full, ********y desktop - oczy wypadają. Gdyby te lenie ruszyły dupę zza lady i poświęciły po trzy minuty na podstawową kalibrację tym, co jest w preferencjach systemowych - nie byłoby takich tekstów. Te monitory da się trochę podkalibrować. Nie wiem jak bardzo, bo mój laptop ma hohohooooo.... a może i więcej lat, ale na pewno lepiej, niż świecą po wyjęciu z pudełka.

Matryca MacBooka to się w ogóle daje kalibrować ?
    Próbował ktoś i może coś na ten temat napisać?
    Trochę się da, ale wyżej (...) nie podskoczysz...

J

Uprawnienia umieszczania postów