applefobia do posmiania sie jest fajna - oby tylko nikomu nie przyszlo do glowy czerpac z niej wiedze![]()
applefobia do posmiania sie jest fajna - oby tylko nikomu nie przyszlo do glowy czerpac z niej wiedze![]()
A poza macami ?
Miał ktoś z was do czynienia z Toshibę Satellite Pro R850 z matrycą HD+ ? Jeśli tak to jak wrażenia?
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Ja ze swojej strony mogę polecić do edycji fotografii ThinkPada T530 (lub W530 przy większym budżecie) z matrycą Full HD (są trzy rodzaje matryc w obiegu, chodzi o tę 1920x1080 pikseli). Matryca jest typu TN z podświetleniem RGB LED. Zapewnia prawie pełne pokrycie Adobe RGB i bardzo dobre (jak na TN) kąty widzenia. Nie ma problemu patrzeć na ekran z boków, trochę gorzej w kierunku pionowym - jednak przy normalnym użytkowaniu nie ma to praktycznego znaczenia. Natywny punkt bieli jest przesunięty w kierunku chłodniejszych odcieni, ale po kalibracji i1 Display Pro jest bardzo dobrze. Co istotne - w wersji posiadanej przeze mnie (grafika Intela 4000 i dedykowany układ Nvidii, spięte technologią Optimus) nie ma problemu z "gubieniem" korekty barwnej z profilu ICC np. po uśpieniu i ponownym wybudzeniu komputera.
Inne ważne cechy to procesory i7 (polecam czterordzeniowe QM), możliwość zastąpienia napędu DVD drugim dyskiem twardym (wymaga dokupienia kieszeni za 300 zł) i bardzo, bardzo dobra klawiatura z podświetleniem klawiszy od spodu lub z góry (ze specjalnej lampki LED, umieszczonej w górnej krawędzi ekranu. Sensowne do fotografii konfiguracje zaczynają się na poziomie cenowym około 5-6 tysięcy złotych. To więcej niż powtarzające się w tym wątku budżety na poziomie 3-4 tysięcy, ale ciągle taniej od równie często polecanych nowych Macbooków Pro w zbliżonych konfiguracjach sprzętowych.
Gdyby ktoś był zainteresowany jakimiś innymi szczegółami użytkowymi, służę pomocą.
hmm ten T530 fajny jest
a co powiecie o Y580
LENOVO Z580 i5 2x2.5GHz 16GB 1TB GT640 Win7 Y580 (2690455464) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Lenovo Y580 i5-3210 3,1GHz 16GB 1TB GTX660-2G Win7 (2687553233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Laptop Lenovo Y580 i7-3610M 16GB 750GB GTX660 2GB (2694177549) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Nie mam rozeznania w rynku laptopów więc proszę o podpowiedź. Szukam lapa ok. 13-13,3 cala (nie więcej), z dobrą matrycą odpowiednią do obróbki zdjęć, baterią trzymającą 4 godziny lub więcej i minimum i3 na pokładzie. Głównie do PS bez zaawansowanej obróbki. Istnieje coś takiego?
Z dobrą raczej nie ma.. Z przyzwoitych jest macbook pro i lenovo serii X
Część ThinkPadów X ma matryce typu IPS, ale z tego co pamiętam z testów, to mają one dość wąski gamut (w sensie węższy od sRGB). Ogólnie wydaje mi się, że kupowanie 13-calowego notebooka po to, by na wbudowanym ekranie pracować ze zdjęciami, jest pomyłką. Taki rozmiar jest dobry do pokazywania fotek klientowi czy wykonywania selekcji, ale do wygodnej edycji - ze względu na rozmiar i rozdzielczość - to się nie nadaje.
Więcej niż 13,3 (ostatecznie 14 cala) nie potrzebuję i nie chcę mieć. Potrzebuję lapa do spokojnego wykadrowania zdjęcia z autobusie czy na stadionie, podstawowej edycji typu odszumienie czy poprawę jasności. Stąd pytanie.
Teraz mam 13,3 calowego Samsunga SF 310 z i3, ale jedyne co mi doskwiera to słaba jakość LCD uniemożliwiająca poprawną ocenę ostrości i jasności zdjęcia i ewentualnie dość słaba bateria, trzymająca około 2,5 h. Mam szansę go pogonić dalej, więc szukam zastępstwa.