Strona 91 z 147 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Dopiero zaczyna Awatar Janeq_2010
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S. Zobacz posta
    Hmm, myślałęm jeszcze, żeby kupić stacje dokującą i jakiś konkretny monitor LCD do 1,5 K , co polecicie??
    Hej tam na tratwie,
    Jest LG z matrycą S-IPS, nie wiem czy da się skalibrować do Adobe RGB i jaką ma przestrzeń barwną, ale napewno jest lepszy niż lapki z matrycą TN, gdzie każda jest inna (jak kobieta???). Jest tu wątek o kalibracji monitorów, tam są mądrzy goście i ci coś podpowiedzą. Ogólnie to do zdjęć to NECi i EIZO reszta to badziewie.
    JK

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kontomen Zobacz posta
    A drugi powód? Rozumiem, że pierwszy to ten niebieski zafarb.
    Lepszych TN-ek jak w MBP nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Janeq_2010 Zobacz posta
    Jest LG z matrycą S-IPS, nie wiem czy da się skalibrować do Adobe RGB i jaką ma przestrzeń barwną, ale napewno jest lepszy niż lapki z matrycą TN
    Pojawiły się ostatnio tanie monitory z IPS i PVA, ale nie czarujmy się. Nie są tanie bez powodu. Jakość obrazu reprodukowanego przez takie monitory jest podobnie zła co przez dobre TN-y.

"Skalibrować do AdobeRGB"? "Jaką ma przestrzeń barwną?" Co to w ogóle za pytania są?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-05-2011 o 10:13 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

A jak wyglądają w porównaniu do MBP nowe matryce Dell'a? Mam na myśli WLED (montowane np. w XPS 17) oraz lepszą B+RG LED (dostępną chyba tylko w XPS 15)? Generalnie, oprócz MBP, które laptopy w chwili obecnej mają najsensowniejsze matryce? Sony odpada - mam straszny uraz do tych komputerów. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ponoć mieli niezłe matryce.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Witajcie,
    z góry uprzedzam, że jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o technologie
    Potrzebuje lapka do obróbki zdjęć, mam w miare luźną dodatkową prace + studia, tak więc chciałabymm obrabiać fotki poza domem. Oczywiście zależałoby mi aby laptop był lekki, ale zdaje sobie sprawe, że przy dobrych parametrach może byc to trudne. W moim starym lapku RAW'y otwierają się w zwykłej przeglądarce zdjęć jakieś 5 sekund, nie mówie już o ps... Jeżeli chodzi o dysk i tak mam zewnętrzny tb.
    Mój budżet to 2500 zł, max 3000 zł, ale nie ukrywam, że chciałabym, się zmieścić w dolnej granicy.
    Myslałam o Samsung RF510 i5 4x3,2G 4G 640G GF330 Win7.
    Co możecie polecić w tej cenie i czy ewentualnie wyżej wymieniony laptop jest ok?

Początki nałogu

Domyślnie

zainteresuj się lenovo x220

póki co nieco za drogi, ale niedługo stanieje (jak będzie lepiej z dostępnością)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

No to teraz ja zadam pytanie. Ma mieć maksymalnie 13 cali i bez problemu i zacięć obsługiwać Photoshopa CS5. Koszt do 2 tysięcy zł. Doradzicie coś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    No to teraz ja zadam pytanie. Ma mieć maksymalnie 13 cali i bez problemu i zacięć obsługiwać Photoshopa CS5. Koszt do 2 tysięcy zł. Doradzicie coś?
    W tym przedziale cenowym nowego potwora 13,3" znaleźć jest bardzo trudno. "Używkę" łatwiej można wyczaić - np. XPS'a i inne podobne.

z nowych obecnie to...

HP ProBook 5310m/5320m (C2D/i3)
    HP Pavilon dv3
    Samsung Q330
    Samsung RC510

Probook'a 5310m sam mam, używam. W tej kategorii cenowej nie ma sobie równego moim zdaniem. Ze względu na design, wagę, rozmiar. Nie ma napędu, ale mam dołączany w razie potrzeby - a coraz rzadziej napędu używam.

Wydajnością i3 jest nieco lepszy - i w tą stronę bym poszedł, bo to nowsza technologia.

Samsungi też są spoko, ale nie podoba mi się design i jakość wykonania, choć często oferują nieco lepsze parametry (np. delikatnie większy dysk, szybszy procesor, kostka pamięci więcej itd.)

Jeżeli chodzi o pracę to dopiero tak na prawdę przyjemnie jest przy 4GB RAMu. Przy dłuższych obróbkach RAWów z 5DMkII, wielu warstwach, używaniu skraplania da się odczuć delikatny chwilowy dyskomfort - zależy czego wymagasz. Do całkowicie płynnej pracy tak czy siak potrzebny jest stancjonarny blaszak (chyba, że kupić laptopa > 4000zł)
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 10-06-2011 o 20:24
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Maksymalnie 13 cali, ale jak będzie 11 czy 12 to też nie problem. Ma być wykorzystywany głównie w podróży w autobusie.

Myślałem nad Asusem 1215N, Intel Atom Core DUO (2x 1,8GHz) z 4GB RAM. Tylko źle mi się kojarzy słowo Atom.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Masz zamiar na tym pracować na co dzień ? Czy potrzebujesz jako sprzęt na wyjazdy ?

Domyślnie

Różnica w procesorach moim zdaniem jest duża jeżeli chodzi o Photoshop'a. 6x więcej cache'u, 600MHz różnicy.

notebook'owy C2D 2,4 GHz 6MB Cache vs. netbookowy Atom 1,8 GHz 1MB Cache

Atom jest mniej prądożerny (pomimo, że seria SP9xxx jest też niskoprądowa w porównaniu do Core2Duo T9xxx itd.), dlatego w laptopie może mieć to znaczenie, szczególnie w Twoim przypadku do podróży.

Jeżeli chodzi o 5310m, to bateria o standardowej pojemności 3h bez wi-fi.
    A pracował ktoś na obróbkach na Atomie 2-rdzeniowym jak sobie radzi?
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 10-06-2011 o 22:12
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Strona 91 z 147 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów