Paranoją nie jest kalibrowanie monitora przez amatora, tylko kupowanie takowego za 5tys i wiecejAle z 2giej strony, jesli kogos stac, to przeciez nikt mu bronic nie bedzie
![]()
Paranoją nie jest kalibrowanie monitora przez amatora, tylko kupowanie takowego za 5tys i wiecejAle z 2giej strony, jesli kogos stac, to przeciez nikt mu bronic nie bedzie
![]()
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Oczywiście że nie znaczy. Ja tylko podałem przykład moich znajomych. Co do kupowania monitora za wiele tysięcy - mam wrażenie, że część ludzi w ogóle nie widzi kolorów albo widzi je w sposób uproszczony więc choćby sobie kupili monitor za 100tyś to im to niczego nie zmieni.
W kwestii kupowania drogich body i eLek - wiele osób kupuje je ze względów niekoniecznie związanych z kwestiami jakości obrazowania.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Juz podawałem przykład z profesjonalnym sprzetem foto kupowanym przez amatorówRóżnica jest tylko taka, ze o ile sprzet foto wplywa na jakosc zdjec i roznice w cenie da sie zauwazyc na zdjeciach, o tyle roznica w odbiorze kolorow wynika jedynie z naszej percepcji i ciezko to zmierzyc.. a dla hardkorow jest obrabianie na liczbach
Ale jak napisalem powyzej, czego Ty Tomku nie zacytowales - jak kogos stac to niech kupuje monitor i za 20tys zł ... nic nam do tego .. a przynajmniej mi![]()
A ja znam wiele przypadków z 5D2 i super stałeczkami gdzie zdjęcia są dużo gorsze od rebelów z kitem. Więc wcale kupno super sprzetu nie idzie z poprawą jakości.
Oczywiście jakbym miał do wyboru kupić super monitor, albo super aparat/obiektyw to wybrałbym to drugie.
Oczywiście, jeżeli używałbym internetu do czytania poczty i pisania na naszej klasie, nie kupiłbym żadnego monitora i nie chcialbym slyszec o zadnej kalicośtam i systemie zarządzania fejsbu...kolorem.
Cichy, wszystko prawda, ale ja cały czas mowie w kontescie umieszczania zdjec w internecie
Chociaz jak by podrazyc temat ... do ogladania odbitek tez jest niezbedne specjalne swiatlo (imitujace dzienne), bo przy swietle nocnej lampki to mozna sobie co najwyzej kobiete poglaskac po pleckachAle czepiam sie
Ogolnie i Ty i Tomasz macie racje.. i ja tez mam racje ... czyli wszyscy mamy racje i pewnie tak do ... smierci mogli bysmy gadac![]()
[QUOTE=Czacha;949021Ogolnie i Ty i Tomasz macie racje.. i ja tez mam racje ... czyli wszyscy mamy racje i pewnie tak do ... smierci mogli bysmy gadac[/QUOTE]
Ja to ujmę tak: Rację ma każdy na swoim podwórku, w swoich kryteriach i wymaganiach.