Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tomku, do profesjonalnych zastosowań, tam gdzie kolor ma naprawdę znaczenie - czyli przede wszystkim do poligrafii. Do prezentowania zdjęć w internecie kalibracja nie jest niezbędna, byle by monitor dawał w przybliżeniu poprawny obraz. No bo co z tego że na skalibrowanym monitorze biel będzie biała, skoro 18352 osób które zobaczą tę fotkę zobaczą biel zaniebieszczoną czy z inna dominatą, bo oglądają to na laptopach z marketu? To po co była ta kalibracja? Ja powiem po co ... dla własnej satysfakcji z profesjonalnego podejścia do tematu.. i do niczego więcej
Czuje że oboje to wiemy, ale Ty tego przyznać za bardzo nie możesz z wiadomych względów
Z resztą tak samo jest ze sprzętem foto - po co amatorom eLki w torbach? Bo mają taki kaprys..![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 19-03-2011 o 13:54
Co nie zmienia faktu, że lepiej mieć skalibrowany aniżeli nie ;-)
Krzysiek, dlatego powinienes przygotowywac dwie wersje - jedna obrobke przeprowadzac na laptopie, a 2ga na NEC'u![]()
Czacha napisał to co dla wielu osób jest chlebem powszednim. Ja osobiście nie znam amatora, który miałby skalibrowany dedykowany monitor do zdjęć zresztą nie mają nawet pojęcia o istnieniu czegoś takiego.
I nie ma tu sprzeczności pomiędzy tym, że są osoby dla których jest to ważne (np. ja). Istotne jest żeby nie popaść w paranoję
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner